• Top Stories

    ΣτΕ: Απέρριψε την προσφυγή Μπέου να επιστρέψει στη δημαρχία του Βόλου

    Αχιλλέας Μπέος

    Αχιλλέας Μπέος


    «Έκπτωτος» δήμαρχος θα παραμείνει ο Αχιλλέας Μπέος καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία ετέθη σε αργία από τα καθήκοντα του δημάρχου Βόλου.

    Ο κ. Μπέος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας που τον έθεσε σε αργία αρχές Δεκεμβρίου του 2015. Αιτία; Η αμετάκλητη παραπομπή του μέχρι τότε δημάρχου Βόλου και πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου σε δίκη για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο. Ο Αχιλλέας Μπέος, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι (εγγυοδοσίας 100.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα), υποστήριζε στην προσφυγή του ότι η απόφαση αργίας του είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Η προσφυγή του κρίθηκε από το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του πρώην δημάρχου Βόλου, ο οποίος αυτή την περίοδο δικάζεται σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι:

    1. Δεν παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας του κ. Μπέου καθώς τέθηκε σε αργία χωρίς να έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, παραβιάζοντας έτσι την ΕΣΔΑ.
    2. Δεν νοθεύτηκε η λαϊκή εντολή, δηλαδή η βούληση των ψηφοφόρων που του έδωσαν το χρίσμα του δημάρχου, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το άρθρο 102 του Συντάγματος.
    3. Δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

    Ο εισηγητής της υπόθεσης είχε την άποψη ότι πρέπει να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του κ. Μπέου ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 102 του Συντάγματος, καθώς νοθεύτηκε η λαϊκή βούληση αλλά και η ποινική εμπλοκή του δεν αποτελεί κώλυμα εκλογιμότητας για το δημαρχιακό αξίωμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρόικα σε κυβέρνηση: Επιτέλους τελειώστε με το Ελληνικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο γαμπρός των Κλίντον, Marc Mezvinsky, έκλεισε οριστικά το hedge fund του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Thomas Cook: Τεράστια ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, αύξηση 40% στις κρατήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ