• Πολιτική

    Λώρη Κέζα: Πού πήγαν τα λεφτά των κομμάτων;

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Τέθηκε η ερώτηση στη Βουλή. Δεν έχει σημασία από ποιόν, σημασία έχει το περιεχόμενο και το κενό της απάντησης. Η ερώτηση αφορά τα δάνεια των κομμάτων από τις τράπεζες και την πολύ απλή απορία: τι έγιναν αυτά τα χρήματα; Πού δαπανήθηκαν;

    Υπάρχουν απαντήσεις της κατηγορίας «πυροτέχνημα». «Τα κόμματα ξόδεψαν λεφτά για να φτιάξει γυμναστήριο ο Παπανδρέου». Ισχύει. Μέσα στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣόΚ στην οδό Ιπποκράτους, ένας χώρος γέμισε εξοπλισμό, γέμισε από 49 μηχανήματα. Όταν πια έφυγε από την αρχηγία του κόμματος, το γυμναστήριο έγινε ένα είδος μουσείου, με τα στελέχη να γίνονται ξεναγοί στη σπατάλη, «να, εδώ είναι το κωπηλατικό για το οποίο έγραφαν οι εφημερίδες».

    Πόσο κόστισε στο κόμμα το γυμναστήριο; Συνολικά 130.000. Μάλιστα. Τα υπόλοιπα; Πού είναι τα υπόλοιπα; Πού δαπανήθηκαν; Συνολικά το κόμμα χρωστά 189.695.073 ευρώ. Το νούμερο δεν προκύπτει από κάποιο κουτσομπολιό. Κατατέθηκε ως έγκυρη πληροφορία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το καλοκαίρι. Μην μιλήσει κανείς για λειτουργικά έξοδα αφού η κρατική επιδότηση ήταν περίπου 20 εκατομμύρια το χρόνο το 2010 και μετά έγιναν περικοπές και το κόμμα έπαιρνε τα μισά.

    Ορισμένες αποσαφηνίσεις. Τα κόμματα λαμβάνουν χρήματα από τον προϋπολογισμό ώστε να μην καταφεύγουν σε ιδιώτες και δημιουργούν σχέση εξάρτησης. Παραβλέπουμε την προσφορά της Ζίμενς, για την οικονομία της συζήτησης. Μένουμε στα νόμιμα, στα φανερά. Το δημοκρατικό πολίτευμα ενισχύει τους πολιτικούς φορείς που μπαίνουν στη Βουλή ώστε να μην ζητούν δεξιά και αριστερά. Δεν έφταναν τα 20 εκατομμύρια; Απαντά κομματαρχης, πρώην υπουργός: «όχι βέβαια, τρελάθηκες, πως θα λειτουργήσει το κόμμα, πώς θα πληρώσει υπαλλήλους, πώς θα κάνει εκλογές;».Να το δεχτούμε, δεν έφταναν. Μήπως όμως να δούμε και τον λογαριασμό;

    Φυσικά το ζήτημα δεν αφορά το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία, αφορά μια ολόκληρη νοοτροπία σύμφωνα με την οποία κανείς δεν δίνει λογαριασμό όταν εισπράττει κρατικό χρήμα. Το ίδιο έκαναν και οι εξωραϊστικοί σύλλογοι που έπαιρναν μερικά χιλιαρικάκια για να τυπώσουν το ημερολόγιό τους, το ίδιο έκαναν οι ποδοσφαιρικές ομάδες που αγόραζαν πανάκριβους παίκτες αλλά ζητούσαν διαγραφή χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει άραγε σοβαρή εξήγηση στην απορία «γιατί να διαγραφούν τα χρέη μιας ποδοσφαιρικής  ομάδας»; Δεν υπάρχει αλλά αυτή η νοοτροπία επικράτησε.

    Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα κόμματα τον προϋπολογισμό τους δίνει ένα δείγμα του διαχειριστικού ταλέντου και της άποψης που έχουν για το δημόσιο χρήμα. Μήπως ήρθε η ώρα να εξηγήσουν τι έκαναν με τον πακτωλό; Με όσα πήραν ως επιδότηση και με όσα δανείστηκαν αλλά αδυνατούν να ξεπληρώσουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γάμος μέσω … κινητού – Η Εκκλησία περνά στην ψηφιακή εποχή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με το Mega τελικά (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σχίσμα Τσίπρα-Τσακαλώτου στην κυβέρνηση, την ώρα που οι δανειστές πιέζουν για την αξιολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ