• Top Stories

    «Πυρ ομαδόν» εναντίον Σόιμπλε από Γερμανία και Βρυξέλλες: «Παράλογη η επιμονή για πλεόνασμα 3,5%»

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Στο στόχαστρο τόσο των Ευρωπαίων όσο και των ίδιων των Γερμανών, εν όψει και των επικείμενων εκλογών στη χώρα, βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, με αφορμή τη στάση του πάνω στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη.

    Στη Γερμανία, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. «Δεν επιτρέπεται να ξαναπροσπαθήσει κανείς, όπως κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξωθήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, για τον οποίο το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο “n-tv” σχολίασε ότι «βάζει πλάτη» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Την ίδια ώρα,  ο Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen), απορρίπτει τις απαιτήσεις του υπουργού Οικονομικών προς την Ελλάδα. Υποστήριξε συγκεκριμένα στην “Die Welt” ότι «η επιμονή του Σόιμπλε για πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά 3,5% είναι οικονομικά παράλογη, διότι μια πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την οικονομία».

    Επικριτικός προς το Βερολίνο εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) σημείωσε: «Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους. Και χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος».

    Ακόμα, όμως, και o Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ασκεί κριτική για τη μέθοδο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, ενώ θεωρεί επικίνδυνο πιθανό Grexit. «H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με τον σωστό τρόπο, ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με την νοοτροπία του λογιστή»», είπε στην “Die Welt”. Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν η λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Βέλγος πολιτικός απάντησε: «Εκείνο το οποίο επιθυμώ είναι να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά. Φοβάμαι ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φέρχοφστατ: Κίνδυνος για ολόκληρη την ευρωζώνη ένα Grexit

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Guardian: Τσίπρας, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ -Οι βασικοί «παίκτες» του ελληνικού ζητήματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιούνκερ: Οι Έλληνες έκαναν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ