• First Top Stories

    NASA: Ανακάλυψε νέο πλανητικό σύστημα που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή (video)

    NASA

    Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός από τους εξωπλανήτες του άστρου Trappist-1 / NASA


    Επτά μικροί εξωπλανήτες, με μεγάλες ομοιότητες με τη Γη, ανακαλύφθηκαν να κινούνται γύρω από ένα σχετικά αχνό άστρο σε απόσταση 40 ετών φωτός από τον Ήλιο, στον Αστερισμό του Υδροχόου, ανακοίνωσε η NASA. Μάλιστα οι έξι βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από το άστρο τους, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, τουλάχιστον τρεις από τους επτά εξωπλανήτες πληρούν τις προϋποθέσεις να διαθέτουν ωκεανούς νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους και συνεπώς θεωρούνται ιδανικοί «στόχοι» για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο μέλλον. Μάλιστα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνά εικόνες για να διαπιστώσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας τους.

    Πρόκειται για το πλανητικό σύστημα με τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που μπορεί να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή και ταυτόχρονα με το μεγαλύτερο αριθμό πλανητών με παρόμοιο μέγεθος με αυτούς της Γης.

    4_cover_pia21421-pngΤο άστρο γύρω από το οποίο κινούνται οι επτά πλανήτες ονομάζεται Trappist-1 και ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών νάνων, σχεδόν στο μέγεθος του πλανήτη Δία του Ηλιακού μας συστήματος. Η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου.

    Από τους επτά εξωπλανήτες, οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης. Ωστόσο, η επιβεβαίωση της ύπαρξης ζωής σε κάποιον από αυτούς, με την παρούσα τεχνολογία που διαθέτουμε είναι πρακτικά αδύνατη.

    Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την μελέτη για να μάθουν περισσότερα για το εν λόγω σύστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πένθος για τον ελληνικό κινηματογράφο: Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπουδάζοντας τη βία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο! Η Άγκυρα τώρα ζητά και τα ρέστα από την Αθήνα για τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο



    ΣΧΟΛΙΑ