• Πολιτική

    Μάχη «σώμα με σώμα» για τις συντάξεις και το αφορολόγητο – Στον αέρα τα αντίμετρα


    Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το Σάββατο (4 Μαρτίου) το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των θεσμών, τα σχέδια για την αποφυγή του εφιάλτη των περικοπών στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου έπεσαν στο «κενό», μαζί με τις όποιες επιθυμίες της ελληνικής πλευράς να πετύχει μείωση στο φόρο εισοδήματος, στο φόρο ακινήτων κ.α.

    Έτσι, οι δανειστές πλέον απαιτούν να ξεκινήσει νωρίτερα (δηλαδή από το 2018 αντί του 2019) η εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές, όσο σκληρές κι αν είναι οι συνέπειες. Ακόμη, τα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα» (όπως για π.χ. φοροελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, σε φόρους εισοδήματος κ.α.) μπαίνουν στην άκρη, για χάρη των «αναπτυξιακού τύπου» ελαφρύνσεων για την αγορά και τις επιχειρήσεις ώστε να αναζωογονηθεί η αγορά και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

    Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε συζητά για νέα μέτρα την περίοδο 2018-2019, οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, με τη λύση να μπορεί να βρεθεί μόνο απ’ έξω.

    Τσακαλώτος
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Από την άλλη, σήμερα Κυριακή (5 Μαρτίου) στις 15.00 θα διεξαχθεί και πάλι συζήτηση για το φλέγον ζήτημα των εργασιακών, ένα ζήτημα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποκαλέσει και «ιδεολογικό», η λύση του οποίου όμως πρόκειται να είναι ωμή και σκληρή (ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τις ομαδικές απολύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες), προκειμένου να «κερδηθεί» η μάχη των συλλογικών συμβάσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση είναι με άλλα λόγια «στον αέρα» από το απόγευμα του Σαββάτου (4 Μαρτίου), δεδομένου ότι δεν προέκυψε λύση για κανένα από τα καίρια ζητήματα.

    Έτσι, η κατάσταση περνάει πάλι στα «χέρια» των τεχνικών κλιμακίων τα οποία θα θα συνεχίσουν τεκμηρίωση αναφορικά με:

    • Τα δημοσιονομικά: Το ΔΝΤ επιμένει για μέτρα 2% του ΑΕΠ (ή 3,6 δισ. ευρώ) παρότι η συζήτηση για το θέμα αναβλήθηκε για τέσσερις μέρες
    • Το αφορολόγητο: Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πέσει το αφορολόγητο όριο κάτω και από τις 6.000 ευρώ.
    • Τις συντάξεις: Οι δανειστές έχουν ρίξει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το κούρεμα 1 εκατ. συντάξεων, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά προσπαθεί να διαφυλάξει τα χαμηλότερα εισοδήματα ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει για το θέμα της προσωπικής διαφοράς. Προσδοκούν 1,5 δισ. ευρώ καθαρό όφελος από τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, με την αιτιολογία ότι οι περικοπές στις συντάξεις συμβάλλουν στη μείωση των φόρων και της παρακράτησης υπέρ του ΕΟΠΥΥ και του ΑΚΑΓΕ. Στην ουσία αυτό μεταφράζεται ως περικοπές της τάξεως του 6% στις συντάξεις, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για οριζόντιες, καθώς θα προκύψει σύνδεση με την προσωπική διαφορά, η οποία θα διαμορφωθεί από τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων – γεγονός που, πρακτικά, σημαίνει μειώσεις από 15% έως και 30% στις μισές τρέχουσες συντάξεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ώρα μηδέν για τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια – Έρχεται η Νουί στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινούν οι κατασχέσεις σε 49 βουλευτές. Έχουν χρέη από δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ