• Top Stories

    Μ. Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ

    Σχοινάς

    Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος Κομισιόν


    Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα εξήγησε τα προαπαιτούμενα, που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της ζώνης του ευρώ .

    Ο κ. Σχοινάς δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωζώνης, η χώρα μας ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, και αυτό γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από την Ευρώπη τη χώρα του Πλάτωνα και επειδή η Ελλάδα είναι η Ευρώπη και η Ευρώπη είναι η Ελλάδα”, δανειζόμενος παλαιότερα αποφθέγματα τόσο του Ζικάρντ Ντ’ Εστέν όσο και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε για τα τρία προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα για να παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ:

    Κράτος υπό διαμόρφωση
    Ο πρώτος τομέας είναι η αναδημιουργία, η ανασύσταση του κράτους. Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το κράτος της, που είναι ένα κράτος-εργοδότης. Το οποίο μάλιστα διακρίνεται από στρεβλώσεις, που έχει γίνει πιο φθηνό, αλλά δεν έχει μικρύνει. Ωστόσο, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, ήδη πολλές τομές εφαρμόζονται από το ελληνικό πρόγραμμα όπως, π.χ., η φορολογική διοίκηση είναι ανεξάρτητη. Με αφορμή μάλιστα την τοποθέτηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής για τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Να κληροδοτούμε ευκαιρίες, και όχι χρέη, στις επόμενες γενιές
    Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι η κοινωνία, η οποία δέχεται -σύμφωνα με τον κ. Σχοινά- ως λογικό να υπάρχουν γενιές Ελλήνων που λύνουν τα προβλήματά τους εις βάρος των επομένων γενεών. Είναι περίεργο που συμβαίνει αυτό σε μια κοινωνία που οι γονείς είναι ικανοί να σκοτώσουν για τα παιδιά τους. Το να αφήνουμε στους επόμενους ευκαιρίες και όχι χρέη είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. “Δεν αφορά τους δανειστές, αλλά εμάς τους ίδιους”.

    Διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα

    Τρίτον, βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα αναλύεται παντού. Γιατί έχουμε δανειστεί από όλον τον κόσμο και ο κόσμος έχει ενδιαφέρον να πετύχει η Ελλάδα. Όλοι επιθυμούν την επιτυχία της Ελλάδας. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το διεθνές ενδιαφέρον, πετυχαίνοντας. Όπως το έκανε η Κύπρος. Πέτυχαν γιατί υπήρχε πολίτικη στήριξη του εγχειρήματος. Δεν εμφανίστηκαν με εύκολες λύσεις. Ο μεσσιανισμός ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα λυθούν τα προβλήματά μας δεν μας βγήκε. Δεν χρησιμοποιήσαμε τη λογική.

    Τέλος, όσον αφορά την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και το φλέγον ζήτημα της αξιολόγησης, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα κλείσει η αξιολόγηση. “Για κάποιον που έχει ζήσει το ελληνικό δράμα από την αρχή, το 2010 η κατάσταση ήταν απελπιστική, το 2017 όμως είναι καλύτερη, όχι η ιδανική. Οι συζητήσεις γίνονται, ενώ μιλάμε, στην Αθήνα”, κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλελεύθερη επανάσταση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για «ατύχημα» στο Αιγαίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τόμας Βίζερ: Ξεχάστε τα όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ – Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα



    ΣΧΟΛΙΑ