• Top Stories

    Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλελεύθερη επανάσταση»

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μια φιλελεύθερη επανάσταση θεωρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πως είναι απαραίτητη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, όπως ανέφερε από τους Δελφούς το βράδυ της Παρασκευής.

    Ο κ. Μητσοτάκης, εξήγησε μέσα από τη συζήτηση που είχε με τον Βρετανό ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μερικές από τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής στη διαπραγμάτευση, αλλά και τους δικούς του στόχους στην οικονομική πολιτική.

    Όπως είπε στην Ελλάδα υπάρχει η γενικευμένη αίσθηση πως τα μνημόνια επιβλήθηκαν από τους πιστωτές, ωστόσο για να διαπραγματευτεί η Ελλάδα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταματήσουμε τις καθυστερήσεις.

    Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε μη βιώσιμο τον στόχο που έχει τεθεί για υψηλά πλεονάσματα, λέγοντας πως η κυβέρνηση έκανε λάθος που τον αποδέχθηκε.

    Η Ελλάδα χρειάζεται μία “φιλελεύθερη επανάσταση” τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η “αριστερή κυβέρνηση” της Ελλάδας δεν πιστεύει στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε. “Μιλάμε για τέταρτο πρόγραμμα χωρίς νέους πόρους”, ανέφερε σχετικά με τα νέα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές.

    Αναφορικά με την προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παρά τα δεινά που τους έχει προκαλέσει, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστή τροχιά, οικονομική ή γεωπολιτική. Τα καταστροφικά σενάρια επιστροφής στη δραχμή, αναπαράγονται από απεγνωσμένους ανθρώπους και όσο συνεχίζεται η οικονομική κατήφεια και η ανεργία παραμένει στο 22-23% τόσο θα διατηρούνται. Ωστόσο για την πλειοψηφία αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, τόνισε. “Πρέπει να ανοίξουμε τις αγορές μας, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης”.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως επιθυμεί να δώσει έμφαση στην ανάγκη απελευθέρωσης των αγορών και της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα από τη μείωση των φόρων και της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    Άλλες κρίσιμες πρωτοβουλίες που επιθυμεί να λάβει όταν θα αναλάβει πρωθυπουργός, αφορούν τον εξορθολογισμό στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά και τη μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση.

    Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ένα πακέτο θεσμικών αλλαγών. “Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τους θεσμούς, που είναι σχετικά αδύναμοι και να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση για την αλλαγή της δομής τους”.

    Ξεχωριστά, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω της άρσης των μεγάλων γραφειοκρατικών εμποδίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από τις αποσβέσεις που λαμβάνουν χώρα σε εταιρικό επίπεδο. Κύριο μέλημα μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ταχείας προώθησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και τη συγκρότηση μίας ομάδας από τους πιο ικανούς που θα προέρχονται και εκτός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    “Το βασικό πρόβλημα της χώρα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης”, τόνισε. “Μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, αν σεβόμαστε τα χρονοδιαγράμματα και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας”.

    Σχολιάζοντας την γεωπολιτική κατάσταση, είπε πως μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία για την Ελλάδα, αφού μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα σταθερότητας της Ευρώπης.

    Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “πολύ άδικο” να σηκώνει μόνη της η Ελλάδα το βάρος του προσφυγικού.  “Πρέπει να το κάνουμε σαφές ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης” είπε. Σημείωσε ωστόσο ότι  έχουν παρασχεθεί σημαντικοί πόροι από την Ε.Ε. για τη διαχείριση των ροών, “που δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά”.

    Ερωτηθείς εάν διαβλέπει πρόωρες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η πλειοψηφία φαίνεται να τις προτιμά. “Δεν βασίζομαι τόσο στις δημοσκοπήσεις αλλά διακρίνω στην ελληνική κοινωνία επιθυμία για περισσότερη ικανότητα και σοβαρότητα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τόμας Βίζερ: Ξεχάστε τα όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ – Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια Τράπεζα: Ψάχνει «συμπαίκτες» για το δάνειο που ζητά η Ελλάδα – Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος εφαρμογής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Citi: Ακριβό ένα δάνειο για την Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ