• Πολιτική

    FT: H Eλλάδα στην «εντατική», το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit

    • Contributor


    Toν Μάιο η Ελλάδα θα εισέλθει στην όγδοη χρονιά λιτότητας σαν ασθενής σε νοσοκομείο για τους πληγωμένους της Ευρωζώνης. Με αυτό τον παραλληλισμό ο αρθρογράφος των Financial Times Τόνι Μπάρμπερ αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται καθ’ οδόν για τέταρτη «οικονομική μετάγγιση» το 2018.

    Στο τέλος του 2019 η Ελλάδα θα κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ: Θα είναι η χώρα που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της στην Ευρωζώνη στη «μονάδα εντατικής θεραπείας».

    Το πιθανότερο σενάριο κατά τον Μπάρμπερ είναι να βρουν οι δανειστές ένα σημείο συμβιβασμού με τον ασθενή ο οποίος θα πρέπει να καταπιεί του όρους τους. Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, ο συνδυασμός των εκλογικών αναμετρήσεων και των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε επίπεδο αποπληρωμής χρέους θα οδηγήσει έως τον Ιούλίο τη χώρα σε μηχανική υποστήριξη.

    Σημειώνει ότι η συζήτηση για το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit επανέρχεται σαν μια σοβαρή προοπτική που δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας. Μετά από επτά χρόνια υπάρχει έστω υποψία θεραπείας;

    Το ερώτημα κατά τον Μπάρμπερ έχει τρία σκέλη:

    – Το πρώτο αφορά την ικανότητα της χώρας να ξεπληρώσει τα χρέη της  όπου το μείζον σε αυτή την περίπτωση είναι η διαφωνία μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ

    – Το δεύτερο αφορά τα πλεονάσματα με τους Ευρωπαίους να υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα πρωτογενή πλεονάσματα δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλύτερα ενώ το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο λαμβάνοντας υπόψη την τάση των ελληνικών κομμάτων να εγκαταλείπουν την δημοσιονομική πειθαρχία υπέρ του πελατειακού συστήματος και των ισχυρά οικονομικών ομάδων.

    – Το τρίτο και πιο σημαντικό έχει να κάνει αν τα προγράμματα διάσωσης βοήθησαν στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους

    Ο συντάκτης των FT καταλήγει ότι η παραλυσία της Ελλάδας θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχει μια αποφασιστική ώθηση είτε προς την αποφασιστική μείωση του χρέους είτε προς την έξοδο από την ευρωζώνη δημιουργώντας αρκετό χώρο στην Ελλάδα να κάνει το ελάχιστο δυνατό στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχίσει η ροή της οικονομικής βοήθειας.

    «Σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν είναι νικητής και σίγουρα όχι ο ελληνικός λαός» καταλήγει.

    Πηγή: thetoc.gr 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στελέχη Υπερταμείου: Παίρνουν 290.000 ευρώ τον χρόνο!!! Μπράβο τους!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρης Σπηλιωτόπουλος: Αυτή είναι η 21χρονη συνοδός του (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στελέχη Υπερταμείου: Παίρνουν 290.000 ευρώ τον χρόνο!!! Μπράβο τους!



    ΣΧΟΛΙΑ