• Πολιτική

    Το ΔΝΤ επιμένει: «Η στήριξη προς την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άνευ όρων»

    Λαγκάρντ ΔΝΤ Ράις

    Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος ΔΝΤ


    Καμία διάθεση διαπραγμάτευσης των θέσεών του δεν έχει το ΔΝΤ, με τον Τζέρι Ράις να υπερασπίζεται εκ νέου τα συμπεράσματα του για την Ελλάδα, απαντώντας στο επικριτικό άρθρο του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως η συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο τη Δευτέρα δεν αφορούσε πιθανή συμμετοχή του Ταμείου σε ελληνικό πρόγραμμα αλλά την εξέταση της οικονομίας στο πλαίσιο του «άρθρου 4».

    «Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα η ισχυρή προτίμησή μας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ που θα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Είπαμε επίσης ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του υφιστάμενου προγράμματος. Δεν ζητάμε επιπλέον λιτότητα για την Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική θέση του προσωπικού».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν στο τέλος της μέρας αποτελεί ισχυρή θέληση των Ευρωπαίων και της Ελλάδας να πάνε με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αυτό πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο για λίγα χρόνια και μόνο με ισχυρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα βοηθούν την ανάπτυξη.»

    Απαντώντας στο άρθρο του Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο επιμένει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που δημοσιοποίησε στις αρχές της εβδομάδας.

    «Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη προσέφερε πρωτοφανή στήριξη στην Ελλάδα και ότι επαναβεβαιώθηκε η διάθεση να υπάρξει στήριξη. Αυτή η στήριξη, όμως δεν είναι χωρίς όρους. Εξαρτάται από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη στόχων. Είδαμε δυο φορές τα τελευταία χρόνια (2012, 2015) που η χώρα αντιμετώπισε κρίση γιατί δεν πιάστηκαν οι στόχοι ότι η Ευρώπη διακράτησε την βοήθεια. Αυτό πυροδότησε την συζήτηση για Grexit. Γι’ αυτό το ΔΝΤ θεωρεί σημαντικό οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ ζητά ταυτόχρονα μείωση του χρέους και υιοθέτηση μέτρων από την Αθήνα, ο κ. Ράις αρνήθηκε να απαντήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις απαιτήσεις του Π. Τόμσεν για μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, που δημιουργούν έστω και βραχυπρόθεσμα λιτότητα, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    «Μπορούν να νομοθετηθούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν αργότερα για να υπάρχει εν τω μεταξύ χρόνος στην οικονομία για να ανακάμψει», απάντησε.

    Ο Τζ. Ραις παραδέχτηκε ότι ο Πολ Τόμσεν είχε επαφές στο Βερολίνο αλλά δήλωσε πως δεν ξέρει αν είδε τον Β. Σόιμπλε. Εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε (δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα χρέους») δεν είναι κάτι νέο, η συζήτηση αφορά σε ελάφρυνση χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρέγκλινγκ προς ΔΝΤ: Δεν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ – Ντράγκι: Στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bild για Ελλάδα: Εμείς τους δίνουμε χρήματα κι αυτοί αγοράζουν F 35



    ΣΧΟΛΙΑ