• Πολιτική

    Δίκη Energa-Hellas Power: Κέρδισαν ελαφρυντικά, γλιτώνουν τα ισόβια

    Από αριστερά: Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power) και Αριστείδης Φλώρος (Energa)


    Παρά τις βαριές καταδίκες που τους έφερναν αντιμέτωπους με ποινές ισοβίων, οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου Energa-Hellas Power κατάφεραν να κερδίσουν ελαφρυντικά και να «σπάσουν» την ισόβια κάθειρξη.

    Το Τριμελές Εφετείο ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει (ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία) ένα ή δύο ελαφρυντικά στους 10 από τους 11 που κρίθηκαν ένοχοι.

    Για τους εκπροσώπους των Εnerga-HellasPower, Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ σε 4 αναγνωρίστηκε και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

    Αν και λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), η ποινή για τους καταδικασθέντες για συναυτουργία στην υπεξαίρεση, Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη, τα ελαφρυντικά απέκλεισαν αυτή την ποινή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι κατηγορουμένων που επιχείρησε τη διαφυγή του (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται στη Ν. Φιλαδέλφια) αλλά συνελήφθη, είναι μεταξύ των καταδικασθέντων. Μάλιστα, μόνο η σύζυγος έλαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ για τον σύζυγο δεν αναγνωρίστηκε κανένα.

    Η απόφαση επί των ελαφρυντικών ήλθε αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων για την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, με την επιστροφή χρηματικών ποσών, μόνο όμως για το αδίκημα της λαθρεμπορίας (2,5 εκ ευρώ) και όχι για την υπεξαίρεση.

    Αναμένονται πλέον οι ποινές και εάν θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης.

    Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power)
    Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power)

    Η απόφαση

    Νωρίς το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε τις βαριές καταδίκες στους 11 από τους 19 κατηγορουμένους και αθώωσε τους υπόλοιπους 8.

    Η ετυμηγορία του δικαστηρίου που καταδίκασε για:

    • Υπεξαίρεση σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 τους Άρη Φλώρο και Νίκο Δεκόλη
    • Άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 τους Αχ.Φλώρο και Στ. Σιαφάκα
    • Απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 τον Βασ. Μηλιώνη.
    • Για λαθρεμπορία τους Άρ. Φλωρο, Στ. Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη.
    • Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τους Αρ. Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη.

    Οι Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης φέρονται ως οι πρωταγωνιστές μιας μεγάλης υπόθεσης υπεξαίρεσης που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με 256.521.323,96 ευρώ.

    Άρης Φλώρος (Energa)
    Άρης Φλώρος (Energa)

    Φέρονται ότι ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

    Στη συνέχεια κατηγορούνται ότι «ενσωμάτωσαν τα χρήματα στην περιουσία τους», μέρος των οποίων έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Ο Άρης Φλώρος, εκπρόσωπος της Energa, ο πατέρας του Αχιλλέας Φλώρος, ο Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, ο Νίκος Δεκόλης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Βασίλη Μηλιώνη στη διοίκηση της Hellas Power και ο Στέφανος Σιαφάκας που διαδέχθηκε τον Άρη Φλώρο ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τιμόνι της εταιρείας του είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι.

    Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

    Οι επικεφαλής των εταιριών έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν στο Δημόσιο συνολικά 103 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ωστόσο είναι δεσμευμένοι.

    Και αυτό μέτρησε στην αναγνώριση των ελαφρυντικών.

    Η ροή του χρήματος

    Τα ποσά που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν από τους κατηγορούμενους και περιγράφονται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα προκαλούν ίλιγγο.

    «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Βασίλης Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλλαν κατά περίπτωση τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω του ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ για την Energa».

    Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι με δεκάδες εταιρείες που είχαν στήσει διακίνησαν τα έσοδά τους που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «για να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια». Στα στοιχεία που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power): Το golden boy που «άλλαξε» τα φώτα στην ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η Μαρέβα Μητσοτάκη έστησε τον “Θρίαμβο της Ελλάδος”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα σύγχυση για τα «μπλοκάκια»: Προσωρινές εισφορές 9,22% θα καταβάλουν οι εργαζόμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ