• Top Stories

    Χαμός στην Βουλή! Τσίπρας για διαφθορά: Το πάρτι στο χώρο της υγείας τελείωσε (video)

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Χαμός έγινε στην Βουλή με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρωθυπουργό να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη διαφθορά.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε λέγοντας: «Έχω ένα καλό νέο. Η χώρα μας έχει 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Έχουμε ανθρώπους να δουλεύουν νυχθημερόν και να παίρνουν υπερωρίες. Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Τα κακά νέα είναι ότι η χώρα μας κατρακύλησε 11 θέσεις στην λίστα των χωρών και της διαφάνειας. Είμαστε στην 69η θέση. Η διαφθορά δημιουργεί ρήγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία. Οι πολίτες νιώθουν ότι αδικούνται. Η Ελλάδα είναι η Ωραία Κοιμωμένη της διαφθοράς. Η διαφθορά μειώνει το ΑΕΠ και αποτελεί μια μορφή έμμεσης φορολόγησης», είπε αναπτύσσοντας την ερώτηση.

    Συνέχισε αναφέροντας ότι η Ελλάδα μαζί με την Ουγκάντα είναι στην ίδια θέση όσον αφορά στην γραφειοκρατία. Μίλησε επίσης για αναξιοκρατία και κομματικό κράτος. «Θέλω να κάνω δυο στάσεις: στο μεταναστευτικό και στις εργολαβίες δημοσίων έργων. Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς και έξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Είναι χαρακτηριστική επίσης η υπόθεση του αυτοκινητόδρομου Πύργου Πάτρας. Σπάσατε το έργο σε 8 κομμάτια και δώσατε το έργο στον εκλεκτό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

    Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απάντησε:

    «Η διαφθορά στη χώρα δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο. Η ένα φαινόμενο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία της χώρας. Με τους όρους της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα συνδέεται αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η γιγάντωση της διαφθοράς σχετίζεται με την πολυνομία, την κακονομία και το πελατειακό κράτος. Πρωταγωνίστησαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Υπήρξε αποτέλεσμα επιλογών που απέτρεψε την θεσμική θωράκιση και είναι ένας πολιτικός στόχος μακροπρόθεσμος η καταπολέμηση της διαφθοράς».

    Και συνέχισε τονίζοντας: «Απαιτείται ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει. Η διαφθορά αποτέλεσε μια από τις κύριες αιτίες που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα μας. Οι λόγοι είναι απλοί. Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, μαύρη οικονομία, υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων, συνέτειναν στο να φτάσει η χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό έχει πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση και εμείς το αναλαμβάνουμε. Τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά μια λυσσαλέα επίθεση. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».

    Θεοδωράκης
    Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής “Το Ποτάμι”

    Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την κατάταξη της χώρας σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια περιγράφει την υποκειμενική αντίληψη για την διαφθορά και όχι την πραγματικότητα. Με βάση αυτή την αξιολόγηση η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996, το 1997 και το 2000. Τότε που επί κυβερνήσεων Σημίτη υπήρξε όργιο διαφθοράς με τα εξοπλιστικά. Αναρωτιέται κανείς αν εκείνα τα χρόνια ήταν ρόδινα. Ζούμε σε μια περίοδο που έχει σπάσει η ομερτά της διαφθοράς και η κυβέρνηση δεν φοβάται και δεν λογαριάζει πολιτικό κόστος.

    Αναφερόμενος στις λίστες φοροφυγάδων ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και η είσπραξη των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Έχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα με πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ.

    Επίσης, έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων. Στα καπνικά έχουμε καταφέρει να υπερδιπλασιαστούν οι έλεγχοι στα τελωνεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι ήταν ένα άντρο προσλήψεων και διαφοράς: «Οργιο προμηθειών και ασύλληπτο χρέος. Το πάρτι τελείωσε και οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δίπλα στην υπόθεση αυτή υπάρχει η υπόθεση της NOVARTIS. Το σκάνδαλο αυτό αφορά την αδιαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων. Η χώρα μας ήταν χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής. Αν ήταν υψηλή εξασφάλιζε κέρδη για άλλες 55 χώρες που συνιστούν την μεγαλύτερη αγορά. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια τεράστια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Μια από τις εταιρείες ήταν η NOVARTIS. Ήδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα για τα τιμολόγια του 2012, 13,14.»

    «ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS κορυφαίες περιπτώσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας συνδέονται και άτομα που συμμετείχαν σε επιτροπές, καθηγητές, πολιτικά στελέχη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Για ποιόν ακριβώς λόγο αναρωτήθηκε, ο κ. Τσίπρας κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν μιλάει για το θέμα αυτό; Έχουν κάτι να κρύψουν; Αν οποιοσδήποτε βγει και πει ότι το 2015 και 2016 στο Μαξίμου υπήρξε όργιο διαφθοράς το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να επιταχύνει η δικαιοσύνη. Όλα στο φως. Εδω έχουμε ένα πέπλο σιωπής και έχουμε και ΜΜΕ που για ψύλλου πήδημα είναι λαλίστατα αλλά για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, τσιμουδιά.

    Εκμαυλίστηκαν συνειδήσεις, επηρεάστηκαν εξελίξεις επειδή το τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών, τραπεζών, ΜΜΕ. Έγιναν δολοφονίες χαρακτήρων. Θα πω ότι το 1,7 δις που δόθηκε σε θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ βγήκε από την Εξεταστική και αφορούσε το μεγάλο πάρτι που έγινε στη χώρα μέσω τραπεζικού δανεισμού. Που ήταν η δικαιοσύνη, που ήταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Θα κλείσω με αναφορά στον θεσμό του πόθεν έσχες.

    Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης άρχισε να φωνάζει ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού αφού είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους υπουργούς Υγείας περασμένων ετών. Επικράτησε ένταση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του.

    adonis-5704

     Παίρνοντας  ξανά το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Είπατε ότι προσπαθείτε με τις λίστες και το λαθρεμπόριο. Όμως είχατε πει τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα αποκομίσετε σε 6 μήνες 2,5 δις από τον καταπολέμηση της διαφοράς. Και εσείς μιλάτε για κάποια εκατομμύρια. Που είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα; Αν δεν είναι ανικανότητα η πάταξη της διαφθοράς τότε τι είναι; Και γιατί δεν μας είπατε για το αγαπημένο σας θέμα την SIEMENS; Γιατί δεν προχωράει η δίκη;»

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για υπουργούς της κυβέρνησης που κάνουν διακοπές σε πολυτελή χειμερινά θέρετρα και δηλώνουν 5.000 έως 6.000 ευρώ και αναρωτήθηκε: πως πάνε στην Αυστρία με ωτοστόπ; Δεν έχει σημασία με πόσα λεφτά μπαίνεις στην πολιτική αλλά με πόσα βγαίνεις. Βεβαίως πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και να σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια. Πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και της περιφερειακές εφημερίδες που βουλιάζουν. Μπορούμε να το κάνουμε; Πρέπει να πειστείτε ότι πρέπει να σώσουμε τις ανεξάρτητες φωνές.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε επίσης αναφορά και πάλι στις εργολαβίες και μίλησε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει έντυπο και υμνεί την κυβέρνηση και έχει ανοικτές σχέσεις με υπουργούς της και παίρνει δημόσια έργα.

    Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προφανώς έχει σοβαρό ζήτημα στην διαφθορά. Αν συγκρίνει κανείς τις πρωτοβουλίες που πήραμε αυτά τα δυο χρόνια θα διαπιστώσει ότι είναι η μέρα με τη νύχτα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε τα ποσά που ευελπιστούσαμε στο χώρο του λαθρεμπορίου αλλά τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά. Μίλησε για δεκαπλασιασμό εσόδων από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά είδη και στα αλκοολούχα ποτά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να μπορέσει κανείς να συγκρουστεί και να φέρει αποτελέσματα σε δίκτυο διαφθοράς θέλει χρόνο, θέλει συγκρούσεις και αποφασιστικότητα».

    Απαντώντας για τον επιχειρηματία ανέφερε: «Δεν τον φτιάξαμε, τον βρήκαμε. Δεν είναι συνεταίρος δικός μας του κ. Θεωδορικάκου είναι του κ. Μητσοτάκη. Σπάσαμε το έργο για να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι τα έργα. Δεν το καταφέραμε γιατί πηγαίνει ένας και μειοδοτεί».

    Για την Ζίμενς είπε ότι έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Θεοδωράκης. «Υπάρχει ένα αόρατο χέρι, είπε που κωλυσιεργεί και αναβλήθηκε η δίκη και με δικές μας προσπάθειες η δίκη ξεκινάει στις 24 Φεβρουαρίου και στο εδώλιο θα κάτσουν 67 στελέχη. Δεν θα κάτσει ένα. Ο κ. Χριστοφοράκος. Η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για Χριστοφοράκο. Εγώ προσωπικά στην πρώτη μου συνάντηση αλλά και κατ΄επανάληψη έχω θέσει το θέμα στην κα Μέρκελ. Να έρθει εδώ ο Χριστοφοράκος να έχει δίκαιη δίκη. Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δει τις επόμενες ημέρες την κα Μέρκελ. Θα ζητήσει αν έρθει στην Ελλάδα ο κ. Χρισστοφοράκος;»

    Για το πόθεν έσχες είπε ότι αυτή η κυβέρνηση λοιδορήθηκε όσο καμία άλλη. Θυμάμαι επί μέρες ολόκληρες ΜΜΕ να έχουν πρωτοσέλιδα το θέμα του Φλαμπουράρη. Ποιό ήταν το μεγάλο του έγκλημα; Ότι δεν ήταν κρατικοδίαιτος πριν μπει στην πολιτική. Και δεν είχε προλάβει να δηλώσει κάποια πράγματα. Αν ζητείται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει το σύνολο του πόθεν έσχες του αυτό το λένε κιτρινισμό. Το μεγάλο πρόβλημα με το πόθεν έσχες είναι ότι γνωρίζουμε το έσχες αλλά όχι το πόθεν. Το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορεί κανείς να ελέγχεται και να δηλώνει ανοικτά και δημόσια το πόθεν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κλωτσιά στην αξιοκρατία τα σχέδια του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλο το παρασκήνιο πίσω από το αντάρτικο των Golden Boys του ΑΔΜΗΕ εναντίον του Σταθακη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ασφαλιστικό «δώρο» Πετρόπουλου στις δικηγορικές εταιρίες – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ