• Πολιτική

    Αν η γιαγιά μου…

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα, δημοσιογράφος

    Λώρη Κέζα, δημοσιογράφος


    Χρήσιμο γνωμικό για την πολιτική ζωή: «αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν πατίνι». Εξίσου σοβαρό με τη σφυγμομέτρηση από την οποία προκύπτει ότι αν γίνονταν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είχε αυτοδυναμία. Πάνω στο εύρημα τούτο αρχίζει ανάλυση, ότι τάχα μου στο Μαξίμου έχουν πονοκέφαλο και ότι ταράζεται το πολιτικό σκηνικό επειδή σαράντα νοματαίοι απάντησαν σε τηλεφώνημα ερευνητικής ομάδας και έβγαλαν χρησμό «αν γίνονταν την Κυριακή εκλογές, θα έβγαινε πρώτος ο Μητσοτάκης».

    Πρώτον δεν γίνονται την Κυριακή εκλογές ούτε αυτή που μας έρχεται ούτε τον άλλο μήνα, πιθανότατα ούτε το καλοκαίρι. Εκπλήσσει η ευκολία με την οποία τίθεται το ερώτημα αλλά και η άνεση με την οποία απαντά ο κόσμος. Τα ίδια άτομα θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν Μάρτιο μήνα στο ερώτημα «που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι;» με το σκεπτικό ότι μέχρι το καλοκαίρι ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Για τις επόμενες εθνικές εκλογές υποτίθεται έχουμε άποψη, ακόμη κι αν δεν έχει οριστεί ο χρόνος τους, ακόμη κι αν δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι παίκτες.

    Οι παράγοντες που τινάζουν στον αέρα όλους αυτούς τους υπολογισμούς είναι αναρίθμητοι. Δεν ξέρουμε ακόμη πώς και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, δεν ξέρουμε αν θα κλείσει «χωρίς ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικής επιβάρυνσης» όπως λέει η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία στο Κέντρο, με όλα τα μικρά κόμματα του χώρου να σχηματίζουν έναν αξιόμαχο συνασπισμό. Αυτός δυνητικά θα μπορούσε να κλέψει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει το ολίσθημα, ένα πιστωτικό γεγονός που θα αφήσει απλήρωτους τους δημοσίους υπαλλήλους, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει αυτόματα σε μονοψήφιο ποσοστό.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις επιπέδου «καρούλια» απασχολούν τη δημόσια σφαίρα. Σαν να μην υπάρχουν αληθινά προβλήματα, σαν να χάθηκε το αληθινό περιεχόμενο της πολιτικής. Αναλύσεις επί αναλύσεων, απόψεις επί απόψεων, σε μια ροή όπου ο ένας παρασύρει τον άλλο στο άσκοπο. Αυτό εδώ το κείμενο είναι μια πρόσθετη ψηφίδα στον διάλογο για τον υποθετικό κόσμο της κάλπης. Μοναδική πρόθεση της αναφοράς, ο προβληματισμός. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο να ασχοληθούμε;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανατροπή: Η αβεβαιότητα έφερε αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Reuters

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης: «Σταυροφορία» με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και τη ρευστότητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης και Τζανακόπουλος κάλυψαν τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ – Στις 203.847 ευρώ το εφάπαξ



    ΣΧΟΛΙΑ