• Πολιτική

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Στόχος να είναι λειτουργικό τον Ιούνιο – Με επείγουσες διαδικασίες η υιοθέτηση

    • NewsRoom


    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες στην υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις, το οποίο είχε την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίνει η Κομισιόν.

    Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό θα μπορέσει να είναι λειτουργικό τον Ιούνιο, καθώς οι επείγουσες διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο προβλέπουν πως δεν θα χρειαστεί ειδική έκθεση και θα παρακαμφθεί η διαδικασία που ακολουθείται συνήθως στις επιτροπές ή θα γίνει προφορική συζήτηση, με αποτέλεσμα η πρόταση να εξεταστεί άμεσα από την Ολομέλεια.

    Παρά τις μεμονωμένες ενστάσεις που εκφράστηκαν, η πρόταση εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς 468 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 203 κατά, ενώ 16 απείχαν από την ψηφοφορία.

    Σύμφωνα με το Politico, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας – η οποία προεδρεύει της ΕΕ – δήλωσε ότι στόχος είναι να δοθεί διαπραγματευτική εντολή έως τα μέσα Απριλίου προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο το Μάιο.

    Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από την COVID-19.

    Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

    Θα περιλαμβάνει κωδικό QR με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του.

    Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, ώστε να διασφαλίσει την επαληθευσιμότητα όλων των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ, και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την υλοποίηση των πιστοποιητικών από τεχνικής πλευράς.

    Τα κράτη-μέλη παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν από ποιους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας θα απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζουν τις εξαιρέσεις αυτές με τον ίδιο τρόπο στους ταξιδιώτες που είναι κάτοχοι ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κομισιόν: Υιοθετεί την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πώς θα χρησιμοποιείται, ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει

    Σύνοδος για Τουρκία: Ικανοποίηση στην Αθήνα – Κρατά στο τραπέζι «μαστίγιο και καρότο»



    ΣΧΟΛΙΑ