• Πολιτική

    Πέτσας: Ο Τσίπρας κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ – Κατέρρευσε το «αφήγημά του» για το πρώτο τρίμηνο

    • NewsRoom

    Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών


    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο σχολίασε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο, χωρίς να αναφερθεί στα αναθεωρημένα στοιχεία για τα προηγούμενα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως ευθύνεται για τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη, ενώ υιοθέτησαν την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2020. Παράλληλα, εγκατέλειψαν την σύγκριση μεταξύ των διαδοχικών τριμήνων, την οποία προτιμούσαν μέχρι σήμερα προκειμένου να δικαιολογήσουν την «ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του 2019», καθώς η σύγκριση μεταξύ του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2020 δείχνει ανάπτυξη 2,3%  στο τρίτο τρίμηνο. Αντίθετα προτίμησαν να επιστρέψουν αυτή τη φορά στην  στη ετήσια σύγκριση μεταξύ των ίδιων τριμήνων, καθώς αυτή δείχνει ύφεση 11,7 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πέτσας αναφέρει πως «το μόνο που “κατέρρευσε” είναι το αφήγημα του κ. Τσίπρα για δήθεν “ύφεση Μητσοτάκη”. Ο κ. Τσίπρας έλεγε μόλις προχθές, στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πως “η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ που συνάντησε την ύφεση πριν τη συναντήσει η πανδημία”. Σήμερα διαψεύδεται, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε ότι μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2020 η οικονομία αναπτυσσόταν (+0,4%), ενώ αντίθετα η Ευρωζώνη ήταν ήδη σε ύφεση (-3,7%). Και μετά ήρθε η πανδημία. Παντού, σε όλο τον κόσμο».

    «Ο μόνος που κάνει πως δεν το βλέπει – επιβεβαιώνοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου – είναι ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε:

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακοινώσεις του φαίνεται να παρακαλάει, όπως πάντα, ακόμη και στην πανδημία, για κρίση και πόνο μήπως και αντλήσει κάποια μικροπολιτικά οφέλη. Έτσι και τώρα, παρακαλάει για πιο βαθιά ύφεση και αναδεικνύει την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ (+0,9%), αντί θετικότερων προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών, όπως της Κομισιόν (+5,0%) και του Δ.Ν.Τ. (+5,7%) για το 2021.

    Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, για να βγούμε όλοι μαζί, όρθιοι και από αυτή την κρίση».



    ΣΧΟΛΙΑ