• Πολιτική

    Πέτρος Κόκκαλης: Κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη – Αυτοί που πληρώνουν είναι οι ευάλωτοι

    • NewsRoom
    Πέτρος Κόκκαλης

    O Γραμματέας του Κόσμου και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης στο πλαίσιο του «9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών»


    «Πρέπει να ασχοληθούμε τώρα με τις ευρωεκλογές», οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, άμεσοι, ενώπιον μας, καθώς η δεξιά και η κεντροδεξιά έχουν συνταχθεί με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς σε μια αντικλιματική πολιτική, δήλωσε ο Γραμματέας του Κόσμου και ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πέτρος Κόκκαλης στο πλαίσιο του «9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών».

    «Κλιματική δικαιοσύνη είναι κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί που πληρώνουν είναι οι ευάλωτοι. Είναι αδιανόητο αυτός που έχει λιγότερη ευθύνη να υφίσταται μεγαλύτερες ζημίες», είπε ο Πέτρος Κόκκαλης, φέρνοντας το παράδειγμα της καταστροφής του Ντάνιελ στη Θεσσαλία και του δημόσια παραδεδεγμένου ύψους ζημιών 3,3 δισ. ευρώ..

    Στο στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ENA με θέμα «Προς μια περιβαλλοντική δικαιοσύνη, πράσινη μετάβαση, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Τεχνητή Νοημοσύνη» (ΑΙ) τέθηκαν τα θέματα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της ανάγκης ελέγχου των επιπτώσεων των νέων τεχνολογιών μέσω της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, του δημόσιου διαλόγου και της κοινωνικής συμμετοχής και με το αίτημα για «κοινωνική δικαιοσύνη» να διατρέχει όλες αυτές τις εξελίξεις που βρίσκονται ήδη μπροστά μας και παράγουν αποτελέσματα.

    Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας, σε δύο μήνες έχουμε τις ευρωεκλογές και λίγους μήνες αργότερα τις εκλογές στις ΗΠΑ όπου μπορεί να εκλεγεί ο Τραμπ.

    Οι δεξιές δυνάμεις δεν δέχονται την επιστημονική γνώση και έχουν «κανονικοποιήσει» όλη αυτή τη συνθήκη περιβαλλοντικής κρίσης, στην οποία μπλέκεται το πεδίο της ενέργειας, το πεδίο της αποκατάστασης της φύσης και της αγροτικής παραγωγής σε ένα αφήγημα που παντρεύεται ο Βέμπερ, ο Πούτιν και η νέα ακροδεξιά, τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

    Μιλώντας για τον εναρμονισμό πράσινης μετάβασης και κοινωνικής δικαιοσύνης, είπε ότι για παράδειγμα δεν μπορούμε να έχουμε τον ίδιο φόρο στο πετρέλαιο για τα σκάφη αναψυχής με το πετρέλαιο ευρείας χρήσης και δεν μπορούμε να αφήσουμε αβοήθητους τους ανθρώπους που ζουν σε σπίτια τα οποία πλήττονται από τη θερμότητα και το κρύο και δεν μπορούν να μπουν στο «εξοικονομώ».

    «Χρειαζόμαστε έναν οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τώρα είμαστε στα όρια του πλανήτη και δεν θα είναι κανείς ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς», είπε ο Γραμματέας του «Κόσμου».

    Διαβάστε επίσης:

    Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για να ασχοληθεί με τις μικροχρηματοδοτήσεις

    Θεμιστοκλέους: Το σύστημα «ris pac» σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα

    Gov.gr.wallet: Πρεμιέρα σήμερα για το ψηφιακό εισιτήριο στο πρωτάθλημα της Superleague



    ΣΧΟΛΙΑ