• Πολιτική

    Πέθανε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Σαραντίτης

    • NewsRoom
    Βασίλης Σαραντίτης

    Βασίλης Σαραντίτης


    Σε ηλικία 85 ετών, έφυγε από την ζωή ο Βασίλης Σαραντίνης, επιφανής νομικός, με ιδιαίτερη και επιτυχή σταδιοδρομία στο χώρο της Ναυτιλίας.

    Ο εκλιπών διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας επί υπουργίας του Γιώργου Κατσιφάρα, με τον οποίο υπήρξαν αδελφικοί φίλοι, Το 1985 εξελέγη βουλευτής Πειραιώς και επανεξελέγη το 1989 οπότε και αποχώρησε από την πολιτική.

    Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης ,  αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Ναυτιλίας στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε νομικός σύμβουλος από το 1975.

    Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης.

    Ποιός είναι ο Βασίλης Σαραντίτης

    Γεννήθηκε το 1938 στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας. Γόνος πολυμελούς οικογένειας, ήρθε μικρός στον Πειραιά, ακολουθώντας το δρόμο πολλών συμπατριωτών του για μια καλύτερη μοίρα.

    Έφηβος, μπαίνει στη μάχη της ζωής, δουλεύοντας μαζί με τα αδέλφια του του σε εκτελωνιστικές εργασίες.

    Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Εξειδικεύθηκε σε Οικονομικά θέματα και στο Ναυτικό Δίκαιο.

    Άσκησε επί χρόνια μάχιμη δικηγορία και δημιούργησε στον Πειραιά ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικά δικηγορικά γραφεία, ασχολούμενος ιδιαίτερα με θέματα της ναυτιλίας και του ναυτεργατικού κόσμου.

    Γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έγινε το 1982 και εφάρμοσε μεθοδικά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη ναυτιλία.

    Δημιούργημα του ήταν ο νόμος 1376/1983 για την αντιμετώπιση της ναυτιλιακής κρίσης κα την απορρόφηση της ανεργίας των ναυτικών.

    Εξελέγη βουλευτής Πειραιά και νήσων το 1985 και επανεξελέγη το 1989.

    Έγινε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 1985 και το 1989.

    Οραματιστής πολιτικός και ασυνθηκολόγητος υπερασπιστής της διαφάνειας, παραπέμπει στη Δικαιοσύνη 46 υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν ενδείξεις μη καλής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

    Έγινε υπουργός Εμπορίου την περίοδο 1986 -1987. Ακολούθως έγινε αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά τα έτη 1987 -1988 και στη συνέχεια διατέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από 18 Νοεμβρίου 1988 μέχρι 17 Μαρτίου 1989.

    Κατά γενική παραδοχή αντιμετώπισε επιτυχώς κρίσιμα προβλήματα του ναυτεργατικού κόσμου, θεωρείται ως ένας από τους πιο εξειδικευμένους πολιτικούς που υπηρέτησαν τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας.



    ΣΧΟΛΙΑ