• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Πακέτο» προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης


    Την ώρα που εντείνεται όλο και περισσότερο η  προεκλογική ατμόσφαιρα ο Νίκος Ανδρουλάκης που έχει θέσει το κόμμα του σε άμεση ετοιμότητα πυκνώνει τις προγραμματικές του παρεμβάσεις.

    Στο πεδίο των επιλογών του αφήνει στην άκρη τη στείρα αντιπολίτευση και επιδιώκει να προσεγγίσει τους πολίτες δίνοντας απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας υιοθετώντας ταυτόχρονα μια στρατηγική προγραμματικής αντιπολίτευσης.

    Στελέχη που βρίσκονται κοντά του ισχυρίζονται πως “οι ρεαλιστικές και πρωτίστως εφικτές λύσεις που το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει το προηγούμενο διάστημα για την κοινωνική κατοικία, το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και τα πλεονεκτήματα του πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, είχαν θετική ανταπόκριση”.

    Σε μια προσπάθεια λοιπόν  να ξεφύγει από την τοξική αντιπαράθεση  των ημερών ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε  μια ολοκληρωμένη δέσμη  προτάσεων  για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε πολυπληθή συγκέντρωση μελών και στελεχών του κόμματος του εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και  έβαλε στο στόχαστρό του τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

    Ο πληθωρισμός καλπάζει. Οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες και ανεπαρκείς. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται συνεχώς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

    Οι υποσχέσεις της ΝΔ για «ευημερία», θρυμματίζονται μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται για μεγάλα και κυρίως τα πιο ευάλωτα, τμήματα της κοινωνίας μας” είπε χαρακτηριστικά.

    Και σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του πρόσθεσε οι δείκτες για τη «μείωση της ανεργίας» δεν λένε όλη την αλήθεια. Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν πια θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.“·

    Ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται, απειλώντας 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας.1,8 εκατομμύρια Έλληνες στερούνται βασικών αγαθών για την διαβίωση τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνουν ραγδαία (6 δισεκατομμύρια και 2 δισεκατομμύρια αντίστοιχα σε 9 μήνες)”.

    Υπό αυτή τη λογική  το πακέτο μέτρων που παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης  μεταξύ αλλων περιλαμβάνει μεταξύ αλλων:  

    – Τη  μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα

    – Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας ώστε να αναλάβουν και οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων αντί να συσσωρεύουν υπερκέρδη

    – Παροχή φορολογικών κινήτρων για άμεσες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων

    -Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, ώστε να καταστούν «αυτοπαραγωγοί» ΑΠΕ και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

    -Ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

    -Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του μέσω των εθνικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης.

    -Δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Θα προκύψουν μέσω της κατασκευής νέων και της ανακατασκευής παλαιών κατοικιών

    -Πρόγραμμα κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών

    -Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και επιπλέον:

    • Δίδεται δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του ακινήτου του από τον δανειολήπτη, πριν πωληθεί από τις τράπεζες στα funds
    • Καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, και ορίζεται σταθερό και χαμηλό  επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.
    •  Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα, και των εμπόρων.

    Διαβάστε επίσης 

    Ένταση στη Βουλή για τις αλλαγές στην Υγεία – Δριμεία κριτική από Τσίπρα-Ανδρουλάκη

    Τσιάρας για το απόρρητο επικοινωνιών: Βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν

    Δένδιας: Καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται



    ΣΧΟΛΙΑ