• Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στη Βουλή για τις καταγγελίες κακοποίησης των παιδιών στα Πετράλωνα

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Νάντια Γιαννακοπούλου

    Νάντια Γιαννακοπούλου


    Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  Νάντια Γιαννακοπούλου,  ζητά διευκρινίσεις για τις ενέργειες, που υπήρχε δυνατότητα να πραγματοποιηθούν από την αρμόδια Εισαγγελία, και δεν έγιναν, από το 2017, μετά την πρώτη καταγγελία δύο παιδιών για βιασμό και κακοποίηση από τον πατέρα τους.

    Στην Ερώτηση της η κα. Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων,  αναφέρει:

    «Πιο συγκεκριμένα, τον βιασμό και τη συστηματική σεξουαλική κακοποίησή τους για τουλάχιστον μία πενταετία, από το 2012, με δράστες τον πατέρα τους και άλλα άτομα που εκείνος «όριζε» καταγγέλλουν δύο από τα τρία αδέρφια μιας οικογένειας στα Πετράλωνα.

    Η πρώτη καταγγελία του ανήλικου -που σήμερα είναι 17 ετών- έγινε το 2017 στην Εισαγγελία Ανηλίκων από τη μητέρα του, και μετά από παρότρυνση καθηγητή στον οποίο είχε μιλήσει το αγόρι. Το αγόρι φέρεται να έχει υποστηρίξει πως έπεσε θύμα βιασμού το ίδιο αλλά και η αδερφή του -που σήμερα είναι 22 ετών- από τον πατέρα τους, τον θείο τους, καθώς και τουλάχιστον 17 ακόμα άτομα. Όσον αφορά τη μητέρα, φέρεται να συγκάλυπτε τα εγκλήματα και να ασκούσε ψυχολογική βία στα παιδιά προκειμένου να μη μιλήσουν.

    Την εν λόγω καταγγελία ανέλαβε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς σχηματίστηκε δικογραφία βάσει των παιδοψυχιατρικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν και το 2018 ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκων, καθώς και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο κάτω των 12 ετών από κοινού και κατά μόνας.

    Το 2021 εν αναμονή της απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη, γίνεται προσφυγή από έναν από τους κατηγορούμενους για ακυρότητα της προδικασίας. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε περαιτέρω ανάκριση.

    Γεγονός είναι ότι οι γονείς που καταγγέλλονται για βιασμό και κακοποίηση των παιδιών τους, διατηρούν τη γονική μέριμνα μέχρι σήμερα.»

    Και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

    1) Διέταξε η Εισαγγελία έλεγχο από την αρμόδια κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου του τόπου κατοικίας;

    2) Ενημερώθηκαν μέσω της αρμόδιας Εισαγγελίας οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση των παιδιών από τον χώρο κακοποίησής τους;

    3)Είχε τη δυνατότητα ο αρμόδιος Εισαγγελέας να διατάξει την αφαίρεση της επιμέλειας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται;».

    Διαβάστε επίσης

    Σκέρτσος: Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί βιαστές – Καμία ανοχή στο έγκλημα

     



    ΣΧΟΛΙΑ