• Πολιτική

    Παπαστεργίου: Έρχεται νέος φορέας – «ομπρέλα» για την κυβερνοασφάλεια

    Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας

    Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας


    Νομοσχέδιο για την θωράκιση του κράτους από κυβερνοεπιθέσεις φέρνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι συνιστώσες του οποίου μάλιστα σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέδριο ο υπουργός κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, συζητήθηκαν και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

    Όπως είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια του 6th Athens Investement Forum, το νέο νομοσχέδιο θα μπει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Νοέμβριο με στόχο από τον Δεκέμβριο να γίνει νόμος του κράτους. «Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας και η χώρα πρέπει να θωρακιστεί περισσότερο στο κομμάτι της κυβερνοάμυνας» τόνισε ο υπουργός, λέγοντας ότι από την στιγμή που η «ομπρέλα» της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει, η χώρα πρέπει να θωρακιστεί.

    Μέχρι σήμερα οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την κυβερνοασφάλεια ξεπερνούν τους 70, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ΕΥΠ και το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, να έχουν συνυπευθυνότητα καλύπτοντας τον τομέα αυτόν.

    Η ομπρέλα των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα. Για τον λόγο αυτό, πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο φορέα ο οποίος θα δίνει τις οδηγίες, θα ενημερώνει, θα είναι το βασικό σημείο ανταλλαγής των πληροφοριών και θα κάνει τους ελέγχους.

    «Αυτό το νέο σώμα θα προσφέρει πολλή μεγαλύτερη ασφάλεια, στρατηγική και ορθές πολιτικές γύρω από την κυβερνοασφάλεια αλλά και ένα καινούργιο οικοσύστημα το οποίο πλέον ανοίγεται στην χώρα, διότι όλοι αυτοί οι φορείς θα χρειαστούν την βοήθεια και τις υπηρεσίες προκειμένου να νιώθουν και να είναι πολύ πιο ασφαλείς», κατέληξε ο υπουργός.

    Τα επόμενα στοιχήματα του υπουργείου

    «Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα έγινε μια επανάσταση, κάτω από αντίξοες συνθήκες, και φτάσαμε να κάνουμε κάτι το οποίο τα προηγούμενα χρόνια φαινόταν αδύνατο» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας για όλες τις δράσεις και τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της πληροφορικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην χώρα μας.

    «Όλα αυτά που έγιναν έφτιαξαν ένα καινούργιο οικοσύστημα. Κερδίσαμε πολλά όμως το βασικότερο που κερδίσαμε δεν είναι μόνο οι υποδομές, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τα νέα εργαλεία που προσφέρουμε στον πολίτη. Το βασικότερο είναι ότι κερδίσαμε εμπιστοσύνη» τόνισε.

    Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι το νέο wallet, στο οποίο θα ενταχθούν νέες υπηρεσίες όπως η κάρτα της ΔΥΠΑ, του δακτυλίου, η νέα ταυτότητα και το δίπλωμα.

    Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη νέα έκδοση του gov.gr η παρουσίαση της οποίας θα γίνει το επόμενο διάστημα. Επίσης έρχεται ο νέος ψηφιακός βοηθός στον οποίο θα περιγράφουμε ή θα εκφωνούμε σε φυσικό λόγο τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε και θα μας απαντά στα ελληνικά.

    Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου είπε ο κ. Παπαστεργίου, οποίο θα βοηθήσει να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα.

    Τεχνητή Νοημοσύνη

    Ο υπουργός από το βήμα του 6th Athens Investement Forum αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία όπως είπε πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά και είναι κάτι που δεν πρέπει να φοβόμαστε.

    «Ο πρωθυπουργός έχοντας διαγνώσει πολύ νωρίς την ανάγκη αυτή η κουβέντα να ανοίξει ισορροπημένα και με γνώση, δημιούργησε μια Επιτροπή ειδικών οι οποίοι θα αμς βοηθήσουν να κατευθυνθούμε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής χρησιμοποιώντας όσο πρέπει και όπου πρέπει την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία δεν πρέπει να φοβηθούμε αρκεί να φτιαχτεί ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να κινούμαστε».

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην υγεία ή και στην φορολογία ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε αδικίες που έχουν γίνει, στην συνταγογράφηση αλλά και στην παραπληροφόρηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι είναι το νέο wallet και πώς θα αλλάξει τις συναλλαγές με το Δημόσιο

    Κτηματολόγιο: Το 2025 ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση της χώρας

    Μεταβίβαση ακινήτων: Ξεκινάει ο ψηφιακός φάκελος – Πώς θα λειτουργεί



    ΣΧΟΛΙΑ