• Πολιτική

    Panama Papers: Η Δανία θα δώσει 1,2 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει πληροφορίες

    Karsten Lauritzen

    Karsten Lauritzen, υπουργός Φορολογίας της Δανίας


    Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα στα χρονικά που αποφασίζει να αγοράσει στοιχεία από την περιβόητη διαρροή των Panama Papers και να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για διεξοδικές έρευνες σε 500-600 Δανούς που εμφανίζονται στο αρχείο των offshore και φέρονται να έχουν εμπλακεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής του αιώνα.

    Ο αρμόδιος Δανός υπουργός Φορολογίας, Karsten Lauritzen, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξεως των 9 εκατ. δανέζικων κορωνών (περίπου 1,2 εκατ. ευρώ) για να εξασφαλίσει τις πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από την παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca. Όπως δήλωσε, μια πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της προσέγγισε την δανέζικη κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι.

    Η πηγή απέστειλε ένα αρχικό δείγμα εγγράφων τα οποία και η κυβέρνηση εξέτασε. Αφότου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυθεντικά έγγραφα, η πηγή διαπραγματεύτηκε υποστήριξη για την επίμαχη συμφωνία με κομματικούς παράγοντες στη δανέζικη βουλή, όπως υποστήριξε ο υπουργός.

    “Όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι πληροφορίες είναι χρήσιμες. Το χρωστάμε σε όλους τους Δανούς πολίτες που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις”, είπε ο κ. Lauritzen, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αρχικά υπήρξε “πολύ επιφυλακτικός” και κατόπιν προσέθεσε ότι “Το υλικό περιλαμβάνει σχετικές και έγκυρες πληροφορίες για αρκετές εκατοντάδες Δανών πολιτών”.

    Οι Δανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως τα μετρητά δεν έχουν καταβληθεί ακόμη καθώς “Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί”. Ο κ. Lauritzen δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές ποσό που θα δώσει η κυβέρνηση όμως είπε ότι αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 9 εκατ. δανέζικων κορωνών.

    Το σκάνδαλο με τα Panama Papers που έγινε γνωστό τον Απρίλιο του 2016 απετέλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στα χρονικά. Για την ιστορία, το αρχείο περιλαμβάνει 11,5 εκατ. έγγραφα που διέρρευσαν από τις βάσεις δεδομένων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά και εν ολίγοις περιγράφουν τους χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους που οι εκπρόσωποι του παγκόσμιου χρήματος επέλεξαν να κρύψουν τα εισοδήματά τους και να γλιτώσουν τη φορολογία μέσω της χρήσης offshore εταιρειών.

    Σε αυτά αναγράφονται λεπτομερώς τα στοιχεία των offshore εταιρειών – οι μισές εκ των οποίων εμφανίζονται να έχουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ένα παραδοσιακό φορολογικό καταφύγιο. Τότε, μια ανώνυμη πηγή διέρρευσε τη λίστα των Panama Papers στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, την οποία εξέτασαν 180 δημοσιογράφοι-μέλη της Διεθνούς Κοινοπραξίας των Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία περιλαμβάνονται πολλά ηχηρά ονόματα ανά την υφήλιο.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι στην περιβόητη αυτή λίστα συμπεριλαμβάνονται και 400 ονόματα Ελλήνων, την έρευνα των οποίων έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπό την καθοδήγηση του γ.γ. Γιώργου Πιτσιλή.

    Παραμένει βέβαια μυστήριο το αν η ίδια πηγή που έκανε τότε την διαρροή στη Süddeutsche Zeitung – η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός – είναι και αυτή που επικοινώνησε με τη δανέζικη κυβέρνηση για να πουλήσει τα αρχεία. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Lauritzen υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει ποια ήταν η πηγή και ότι η κυβέρνηση ήρθε σε επικοινωνία μαζί της μέσω κρυπτογραφημένων καναλιών.

    Το γεγονός αυτό εγείρει και τις αμφιβολίες για το αν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής – έχουν προχωρήσει διακριτικά σε ανάλογες κινήσεις. Βέβαια, αυτή η κίνηση εκ μέρους της Δανίας αποτελεί ορόσημο καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που επιλέγει να εξαγοράσει πληροφορίες για πιθανούς φοροφυγάδες. Ο βουλευτής Dennis Flydtkjær, αν και σκεπτικός ως προς τα της συμφωνίας αρχικά, δήλωσε ότι “Πρόκειται για μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξουμε ότι όντως στρεφόμαστε κατά των όσων επιλέγουν να παρανομούν”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/entiposiako-blackrock-klimatiki-allagi-tha-odigisi-sti-metatopisi-terastion-ependitikon-kefaleon/72377

     



    ΣΧΟΛΙΑ