• Πολιτική

    Παναγιωτόπουλος σε Τσίπρα: Τον πατριωτισμό δεν τον επικαλείσαι σε ένα 15λεπτό στη Βουλή

    • NewsRoom
    Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ομιλία στη Βουλή

    Νίκος Παναγιωτόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Στη χώρα μας δεν ποινικοποιείται η αδράνεια στα εξοπλιστικά αλλά η δράση», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι την επόμενη φορά, η υπόθεση του Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Καλαμάτας, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών, όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος.

    Εγώ επέλεξα τη δράση είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τον πατριωτισμό δεν τον επικαλείσαι σε ένα 15λεπτό στη Βουλή, αλλά διά της δράσεως σου και όχι διά της παραλείψεως (της προηγούμενης κυβέρνησης) που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο». Το ξέρατε από το 2018 ότι θα τελείωναν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας το 2023 και δεν κάνατε τίποτα, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Για το θέμα της αγοράς ή της χρηματοδοτικής μίσθωσης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών, που χρειάζεται η ΠΑ, είπε ότι γι’ αυτό είχε αποφανθεί το επιτελείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι “η οικονομικά συμφερότερη” λύση ήταν με χρηματοδοτική μίσθωση και όχι να αγοράσουμε τα αεροσκάφη.

    Σημείωσε μάλιστα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας τον Ιανουάριο 2019, (με τον Π.Καμμένο υπουργό Εθνικής Άμυνας) περιλάμβανε (1) τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία του Κέντρου Καλαμάτας με χρηματοδοτική μίσθωση με την κυβέρνηση Καναδά, (2) Την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την επιπλέον ετήσια οικονομική απαίτηση και (3) τη διερεύνηση των άλλων προσφορών στην ΠΑ, «στην αναληφθείσα οδό της χρηματοδοτικής μίσθωσης, και όχι άλλης οδού».

    Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η εκπαίδευση θα μείνει σε ελληνικά χέρια και διαβεβαίωσε ότι η σύμβαση (με τους Ισραηλινούς) θα έρθει στη Βουλή για να ενημερωθούν τα μέλη της «για να δείτε εάν κρύπτεται κάτι “σάπιο”».

    Δεν υπάρχει υποχρέωση να περάσει από την Ολομέλεια, το δικαίωμα όμως στην ενημέρωση θα το εξασφαλίσουμε, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Είτε θα έρθει κάποια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο υπουργείο ή θα γίνει ενημέρωση στη Βουλή, για «να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, Να γλιτώσω κι εγώ από την απειλή, που από σήμερα με κατατρέχει, ότι αύριο θα μπλέξω σε εξεταστικές που προαναγγέλθηκαν, και μάλιστα λίαν συντόμως κατά τον κ. Τσίπρα. Επειδή τόλμησα να ενεργήσω και να δράσω. Εκεί που επί χρόνια το επαναπέμπανε, το κλωσούσανε και το συζητούσαν, αλλά δεν το έκαναν, και τώρα με εγκαλούν. Κι εγώ εγκαλώ: Γιατί δεν το κάναμε τόσα χρόνια, φοβόμασταν; Εγώ δεν φοβήθηκα».

    «Τελειώνει όμως ο χρόνος των τζετ σε 18 μήνες, αλλά το συζητούσατε. Τώρα υπάρχει μια διαδικασία. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον, και οι προσφορές. Οι Καναδοί έπεσαν στο 1,25 δισ. ευρώ (από όταν μπήκαν οι Ισραηλινοί) για 20 χρόνια όμως. Δείτε ότι, το 1,250 δισ. ευρώ των Καναδών διά 20 χρόνια είναι 62,7 εκατ ετησίως, ενώ τα 1,375 δισ. ευρώ των Ισραηλινών διά 22 χρόνια, είναι 62,5 ετησίως, και με παραπάνω παροχές. Η ισραηλινή πρόταση είναι οικονομικά συμφερότερη και σε απόλυτα νούμερα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Τόνισε επίσης ότι η ΠΑ δεν αισθάνεται προσβεβλημένη αλλά χαίρεται γι’ αυτό, όπως χάρηκε για τα Μιράζ, και για τα Βάιπερ για τα Ραφάλ.

    Έχετε κάθε δικαίωμα να ενημερωθείτε, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά αν φύγουμε από εδώ ομονοώντας σε κάτι, είναι να αναγνωρίσουμε αυτό που η ΠΑ χαρακτήρισε ως κατεπείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη, με άμεσες δραματικές συνέπειες. Έπρεπε να δράσουμε και όχι να το αφήσουμε για το μέλλον.

    Διαβάστε επίσης

    Τσίπρας: Να ακυρωθεί η σύμβαση με το Ισραήλ για το Κέντρο Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στην Καλαμάτα – Απειλεί με προανακριτική



    ΣΧΟΛΙΑ