• Πολιτική

    Πακέτο-ανάσα από το «υπερόπλο» των 22,5+9,4 δισ. € – Τα ψιλά γράμματα διαβάζουν στην κυβέρνηση

    • Νένα Σώκου

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία βλέπει η κυβέρνηση από το πακέτο-μαμούθ οικονομικής ενίσχυσης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε χθες η Κομισιόν. Τα χρήματα που αναλογούν στην Ελλάδα φτάνουν τα 22,5 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 9,4 δισ. ευρώ υπό την μορφή δανεισμού.

    Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia.

    «Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του. Γνωρίζετε ότι η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία. Ελπίζω ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται σε επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ.

    » Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Πρόσθεσε ότι ακόμη και οι χώρες που είναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά, ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι’ αυτές μεγάλο κόστος. 

    «Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την προσεχή τετραετία (2021- 2024) επιχορηγήσεις που εκτιμώνται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ ετησίως.

    Η διαπραγμάτευση είναι μπροστά

    Την ανακούφιση που έφερε η πρόταση διαδέχτηκε η πολύ προσεκτική ανάγνωση του κειμένου της Κομισιόν, καθώς υπάρχουν σημεία που δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα.

    Το πιο σίγουρο, πάντως, είναι ότι η ώρα που τα χρήματα θα μπουν στα κρατικά ταμεία αργεί.

    Κι αυτό επειδή το κείμενο της Κομισιόν είναι μόνο πρόταση, η οποία θα μπει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει σκληρή διαπραγμάτευση. Επομένως, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στο τέλος του α’ εξαμήνου με άγνωστη ημερομηνία κατάληξης κι επομένως άγνωστη ημερομηνία εκταμίευσης.

    Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, τα χρήματα θα φτάσουν στα κράτη-μέλη στα τέλη του β’ εξαμήνου ή, το πιο πιθανό, το 2021.

    Επίσης, ερώτημα που δεν έχει ακόμη απάντηση είναι εάν για να λάβει η χώρα τις επιχορηγήσεις των 22,5 δισ. ευρώ είναι προαπαιτούμενο η λήψη των δανείων ύψους 9,4 δισ. ευρώ.

    Πώς μοιράζονται τα χρήματα

    Από το πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα ωφεληθούν περισσότερο οι χώρες που δέχτηκαν πιο ισχυρό χτύπημα από την διπλή κρίση, την υγειονομική και την οικονομική. Πρώτη είναι η Ιταλία με 81,8 δισ. ευρώ, δεύτερη η Ισπανία με 77,3 δισ. ευρώ, η Γαλλία με 38,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Πολωνία με 37,7 δισεκατομμύρια, η Γερμανία με 28,8 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα με 22,5 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ