• Οικονομία

    Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα βουτιά της Ελλάδας στην κατάταξη για το επιχειρησιακό περιβάλλον – Κάτω από Αλβανία και Βιετνάμ

    • NewsRoom
    Handelsblatt


    Νέα υποχώρηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρησιακό περιβάλλον καταγράφει η έκθεση Doing Business 2019, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών, υποχωρώντας κατά πέντε θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στον δείκτη ευκολίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας η βαθμολογία παραμένει «κολλημένη» λίγο πάνω από το 68/100.

    Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πίσω από το Περού (68ο), το Βιετνάμ (69ο), το Κιργιστάν (70ο) και την Ουκρανία (71η), ενώ την ακολουθούν η Ινδονησία (73η) και η Μογγολία (74η), οι οποίες ωστόσο βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία τους σε σχέση με πέρυσι, σε αντίθεση με τη χώρα μας.  Στη γειτονιά μας, μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται πίσω από την Αλβανία (63η), την ΠΓΔΜ (10η), την Τουρκία (43η), την Κύπρο (57η) και τη Βουλγαρία (59η).

    Στις αντίστοιχες εκθέσεις του 2014 και του 2015 η Ελλάδα είχε σκαρφαλώσει στην 58η θέση, αλλά έκτοτε διαρκώς κατρακυλά χαμηλότερα.

    Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατάφερε μόλις να βελτιώσει τη θέση της μόνο στη διαδικασία των οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε απλούστερη και λιγότερο κοστοβόρα,  καταφέροντας να βρεθεί φέτος στην 39η θέση από 58η πέρυσι.

    Αντιθέτως, παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση στη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου, διότι πλέον απαιτούνται επιπλέον πιστοποιητικά και χρόνος.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα καταβάλλουν το 51,9% των κερδών τους για φόρους και εισφορές (65η θέση στον δείκτη της πληρωμής φόρων).  Οι μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στους εξής τομείς:

    – Ηλεκτροδότηση: Η χώρα μας κατατάσσεται στην 79η θέση καθώς χρειάζονται επτά διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων, για τις οποίες απαιτούνται 55 ημέρες, ενώ το κόστος φθάνει το 69,9% του κατά κεφαλήν εισοδήματος

    – Εξασφάλιση πιστώσεων: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, με βαθμολογία μόλις 50/100 στον δείκτη εξασφάλισης πιστώσεων

    – Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στον πάτο, στην 153η θέση, με το κόστος των σχετικών διαδικασιών να φθάνει το 20% της αξίας του ακινήτου.

    Η κατάταξη της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες της έκθεση έχει ως εξής:

    – Έναρξη επιχείρησης: 44η θέση (από 37η πέρυσι)
    – Διαχείριση κατασκευαστικών αδειών: 39η θέση (από 58η πέρυσι)
    – Ηλεκτροδότηση: 79η θέση (από 76η πέρυσι)
    – Καταχώρηση ακίνητης περιουσίας: 153η θέση (από 145η πέρυσι)
    – Εξασφάλιση πιστώσεων: 99η θέση (από 90ή πέρυσι)
    – Προστασία επενδυτών μειοψηφίας: 51η θέση (από 43η πέρυσι)
    – Πληρωμή φόρων: 65η θέση (αμετάβλητη από πέρυσι)
    – Διασυνοριακό εμπόριο: 31η θέση (από 29η πέρυσι)
    – Επιβολή συμβάσεων: 132η θέση (από 131η πέρυσι)
    – Επίλυση πτωχεύσεων: 62η θέση (από 57η πέρυσι).



    ΣΧΟΛΙΑ