• Πολιτική

    Oruc Reis: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Οι φόβοι για θερμό επεισόδιο και το Charles de Gaulle

    • NewsRoom
    Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

    Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle


    Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία, η οποία συνεχίζει την παραβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά στην Μεσόγειο. Χθες η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

    Μάλιστα, αυτή τη φορά η περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκεται βορειότερα και πιο κοντά στο Καστελόριζο.

    Η νέα NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού, αφορά τη χρονική περίοδο 2 – 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας. Η NAVTEX εκδόθηκε για μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα και πιο κοντά στα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

    Εκτός της Navtex ο Ερντογάν συνεχίζει και την εμπρηστική ρητορική λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί «πειρατεία ή ληστεία» στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου.

    «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πειρατεία ή ληστεία στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου» δήλωσε από την Κερασούντα στην Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη της αλιευτικής περιόδου.

    Πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα περιοριστεί στις ακτές της, καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Μεσογείου.

    Η ελληνική πλευρά προχώρησε στην έκδοση αντι-Navtex από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης. Στην αντι-Navtex τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική Navtex, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    ΥΠΕΞ: Ταραξίας και παράγοντας αστάθειας η Τουρκία

    Εξάλλου άμεση ήταν η αντίδραση και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή» σημειώνεται σε ανακοίνωση.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, η Τουρκία εξακολουθεί «να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα».

    «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής».

    «Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» καταλήγει η ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν όχι μόνο επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, αλλά και βιάζεται, έχοντας αποδεχθεί το ενδεχόμενο μίας θερμής σύγκρουσης.

    Έρχεται το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle

    Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

    Το εμβληματικό αεροπλανοφόρο καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

    Όντας το σημαντικότερο στρατηγικό όπλο της Γαλλίας, δεν έχουν ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας περισσότερες λεπτομέρειες, όπως όμως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από τo ναύσταθμο της Toulon γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμίας άλλης χώρας.

    Η ανάπτυξη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο τη συγκεκριμένη στιγμή έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα απειλούσε ευθέως Ελλάδα και Γαλλία πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».



    ΣΧΟΛΙΑ