Πολιτική

Οργή στη Βουλγαρία για τον «Χάρτη της ‘μακεδονικής’ γλώσσας» των Σκοπίων

  • NewsRoom


Έντονες αντιδράσεις στην Βουλγαρία προκάλεσε ο «Χάρτης της ‘μακεδονικής’ γλώσσας» που «δημιούργησε» η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων.

Όπως φαίνεται στο εν λόγω «χάρτη» αναλύονται«ιστορικά και γλωσσικά επιχειρήματα» για την υπεράσπιση της επίσημης φιλολογικής γλώσσας της χώρας, ως «ξεχωριστής και ανεξάρτητης»,  με συνέχεια και γενεαλογία που καθορίστηκε στα Σκόπια ως «μακεδονική». Η λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» ξεσήκωσε τις αντιδράσεις της  Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει εκστρατεία για να εκθέσει τις ψευδείς δηλώσεις στον «Χάρτη της ‘μακεδονικής’ Γλώσσας», επιμένοντας πως αποτελεί παρακλάδι της βουλγαρικής.

Σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει: «Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και η Συνέλευση των Ακαδημαϊκών και τα αντίστοιχα μέλη εξετάζοντας τις θέσεις που εκφράζονται στο υπό συζήτηση έγγραφο της Συνέλευσης της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας, τις χαρακτηρίζουν ως ψευδείς, απαράδεκτες και επιζήμιες στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Με την έννοια αυτή, η θέση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών καθορίζει ομόφωνα και αμετάβλητα ότι : η γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα γραπτό – περιφερειακό πρότυπο της βουλγαρικής γλώσσας».

Μάλιστα, οι Βούλγαροι Ακαδημαϊκοί υπογραμμίζουν ότι η αναφορά του «Χάρτη» δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά και απαράδεκτη και καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε ότι το έγγραφο έθεσε πολλές σοβαρές επιστημονικές αντιρρήσεις, όταν ο «Χάρτης» συζητήθηκε στην Βουλγαρική Ακαδημία. Όπως έγινε γνωστό, παρουσιάστηκαν σχετικές γνωμοδοτήσεις από τρία ιδρύματα της Ακαδημίας: το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσας, το Επιστημονικό Κέντρο Κυρίλλου και Μεθοδίου και το Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας.

Οι υποβληθείσες γνωμοδοτήσεις υποστηρίχθηκαν επίσης από μεμονωμένα μέλη των τριών ιδρυμάτων με ξεχωριστές παρεμβάσεις. Παρά τις «Πρέσπες» και την αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας από τους κ. Τσίπρα και κ. Κοτζιά, η Βουλγαρία συνεχίζει να την θεωρεί διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας, προκαλώντας την αντίδραση των Σκοπίων.


ΣΧΟΛΙΑ