• Πολιτική

    Τσίπρας: Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει το Oruc Reis – Μοναδική διαφορά με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα

    • NewsRoom


    Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι.

    Περισσότερο από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή για τα ελληνοτουρκικά

    Μπαίνοντας στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή οι δυο τους αντάλλαξαν τη γνωστή χειραψία με τους αγκώνες. «Είναι η μόνη αποδεκτή χειραψία αυτήν την περίοδο λόγω κοροναϊού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εχουμε πολλά θέματα σήμερα να συζητήσουμε», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας μόλις κάθισαν στον καναπέ. «Θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε όλα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική κι αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    «Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν» συνέχισε, «ωστόσο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Οφείλετε να αποτρέψετε το Oruc Reis σε περίπτωση που επιχειρήσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έπραξε η χώρα και τον Οκτώβριο του 2018».

    Αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι σε μεγάλο βαθμό Ευρωτουρκικές οι διαφορές» και πρόσθεσε πως στον βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση «ζήτησα και συνέστησα στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία».

    Μία είναι ουσιαστικά η διαφορά μας, τόνισε, η υφαλοκρηπίδα.

    Η συνάντηση γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει, λόγω των εξελίξεων στο Αιγαίο, να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα ( 18:15) με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ