• Top Stories

    Όλοι έτοιμοι για τον εκλογικό… αιφνιδιασμό

    • Νένα Σώκου

    Αλέξης Τσίπρας., πρωθυπουργός


    Έτοιμα για τον αιφνιδιασμό Τσίπρα ως προς τον χρόνο των εκλογών είναι τα κομματικά επιτελεία, καθώς εν μέσω θέρους φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, ενώ στελέχη όλων των κομμάτων ήδη «οργώνουν» την Περιφέρεια και με αφορμή τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Το ενδεχόμενο αυτό, αν και πάντα υπήρχε, κέρδισε έδαφος μετά το μπλόκο της Γερμανίας στην εκταμίευση της δόσης μέχρι να βρεθούν τα ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ για το -μονομερές όπως αποδείχθηκε- μέτρο της μη άρσης του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι το τέλος του 2018.

    Η εξέλιξη αυτή, εκτιμούν αναλυτές, φαίνεται να βάζει φρένο στα σχέδια για τη μη περικοπή συντάξεων από τις αρχές του 2019, προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί έντονα από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και από τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

    Σε περίπτωση που η απόφαση για τον ΦΠΑ στα νησιά είναι όντως προπομπός για το θέμα των συντάξεων και η κυβέρνηση δεν καταφέρει κάτι θετικό για τους συνταξιούχους, τότε είναι σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχτεί σκληρή κριτική και από το εσωτερικό του κόμματός του.

    Στην περίπτωση αυτή, που είναι και η πιο πιθανή, έτσι όπως διαμορφώνεται η στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, τότε ο ευνοϊκότερος για την κυβέρνηση χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι το φθινόπωρο, πριν δηλαδή από την ισχύ του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις.

    Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο η κυβέρνηση θα μπορέσει να εντάξει αποτελεσματικότερα το αφήγημά της περί της «καθαρής εξόδου» -αν και αυτό κουτσουρεύεται εκ των πραγμάτων από τις παρεμβάσεις των δανειστών- καθώς ο Αύγουστος θα είναι ακόμη ζωντανός στις μνήμες και κοντά στην ημερομηνία των εκλογών.

    Εξάλλου, θα έχουν προηγηθεί και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, οι οποίες, όπως αναφέρει το i-efimerida, θα ξεκινήσουν συμβολικά από το Καστελόριζο, αμέσως μετά την 20ή Αυγούστου και θα συνεχιστούν στην Αθήνα, πιθανότατα στην Πνύκα, με προσκεκλημένους Ευρωπαίους πολιτικούς, ενδεχομένως και πρωθυπουργούς.

    Πέραν του βασικού σεναρίου για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, με πιθανή προκήρυξή τους μετά την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, πιθανές ημερομηνίες εκλογών είναι τον χειμώνα, όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών (αφού ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία) ή τον Μάιο με τριπλή κάλπη, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις επισπευσμένες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη πως τίποτα δεν πιέζει την κυβέρνηση να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες και το καλύτερο γι΄αυτήν είναι να εξαντλήσει την τετραετία, κερδίζοντας πολύτιμο πολιτικό χρόνο για να αναπτύξει τις πολιτικές της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική απόσταση από τα μνημόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ