• Πολιτική

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Ευρωεκλογές 2019

    • NewsRoom


    Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, 400 περίπου εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες των 28 χωρών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη του νομοθετικού σώματος της ΕΕ διεξάγονται κάθε 5 χρόνια, με τις τελευταίες να έγιναν τον Μάιο του 2014. Η συμμετοχή των πολιτών στη συγκεκριμένη διαδικασία έφτασε το 42,6%.

    Στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, στην Κύπρο, στην Βουλγαρία και στο Λουξεμβούργο η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες είναι υποχρεωτική. Το όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι τα 18 χρόνια, με εξαίρεση την Ελλάδα, που είναι τα 17, την Αυστρία και την Μάλτα που είναι τα 16.

    Πότε διεξάγονται οι Ευρωεκλογές

    Οι Ευρωεκλογές στα περισσότερα κράτη-μέλη διεξάγονται φέτος στις 26 Μάιου. Συγκεκριμένα, τη συγκεκριμένη ημέρα, ψηφίζουν οι πολίτες στα παρακάτω κράτη: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία.

    Η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσουν στις 23, η Ιρλανδία στις 24 και η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία στις 25. Η Τσεχία στις 24 και 25.

    Στην Ελλάδα οι Ευρωεκλογές θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Η επίσημη προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών, ξεκίνησε στις 26 Απριλίου.

    Ποιοι ψηφίζουν στην Ελλάδα – Τι ισχύει για τους Έλληνες του εξωτερικού

    Μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 17 ετών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

    Οι Έλληνες της Ε.Ε. μπορούν να ψηφίσουν αν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σε μία από τις 27 χώρες της Ένωσης. Ψηφίζουν το Σάββατο 25 Μαΐου και οι ψήφοι τους μετρώνται ταυτόχρονα με την Ελλάδα.

    Μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε από την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να δουν σε ποια περιοχή ψηφίζουν.

    Κάθε εκλογέας μπορεί να επιλέξει με σταυρό προτίμησης μέχρι τέσσερις (4), υποψηφίους του συνδυασμού. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από 4 σταυρούς προτίμησης, προσμετράται ως έγκυρο υπέρ του συνδυασμού, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

    Τα κριτήρια των υποψήφιων ευρωβουλευτών

    Υποψήφιοι μπορούν να είναι από την ηλικία των 25 ετών και άνω και μόνο κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Στους συνδυασμούς ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 1/3 των υποψηφίων.

    Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται. Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή έχουν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 1,5% στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έχουν δικαίωμα κρατικής χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και στην τελευταία χώρα.

    Το εκλογικό όριο για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι 5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το εκλογικό όριο του 4% ισχύει για την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία, το 3% για την Ελλάδα και το 1,8% για την Κύπρο. Οι υπόλοιπες χώρες δεν θέτουν ελάχιστο όριο. Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγές αναλογικό.

    Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα – Τι θα γίνει μετά το Brexit

    Η κατανομή των εδρών για την κάθε χώρα γίνεται με βάση τον πληθυσμό της. Η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

    Η κατανομή των εδρών του ευρωκοινοβουλίου ανά χώρα μετά το Brexit θα είναι η εξής: Γερμανία 96, Γαλλία 79 (5 περισσότερους από το παρόν ευρωκοινοβούλιο), Ιταλία 76 (+3), Ισπανία 59 (+5), Εσθονία 59 (+5), Πολωνία 52 (+1), Ρουμανία 33 (+1), Ολλανδία 29 (+3), Βέλγιο 21, Τσεχία 21, Ελλάδα 21, Ουγγαρία 21, Πορτογαλία 21, Σουηδία 21 (+1), Αυστρία 19 (+1), Βουλγαρία 17, Δανία 14 (+1), Φινλανδία 14 (+1), Σλοβακία 14 (+1), Ιρλανδία 13 (+2), Κροατία 12 (+1), Λιθουανία 11, Λετονία 8, Σλοβενία 8, Εσθονία 7 (+1), Κύπρος 6, Λουξεμβούργο 6, Μάλτα 6.



    ΣΧΟΛΙΑ