• Πολιτική

    Όλα για την μεσαία τάξη

    • Νένα Σώκου

    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Ολομέλεια παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)


    Στα μαρμαρένια αλώνια της μεσαίας τάξης -η οποία συνήθως διαμορφώνει εκλογικά αποτελέσματα- αναμετρώνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ειδικά εν όψει των αναμενόμενων ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, μια εξέλιξη που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα μεσαία εισοδήματα που ήδη έχουν χτυπηθεί από την πανδημία.

    Στην συνέντευξή του στο Open χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμη πιο έντονο το φλερτ του προς την μεσαία τάξη μέσα από το πρίσμα της πολιτικής εκτίμησης που διατύπωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις κάλπες την άνοιξη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έρχεται άγριος χειμώνας και ότι η μεσαία τάξη εξαπατήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Θέλουμε όμως να στηρίξουμε και αυτό που ονομάζεται μεσαία τάξη, τους ανθρώπους που εξαπατήθηκαν από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι ένας άγριος χειμώνας για τη μεσαία τάξη» τόνισε.

    Ειδική αναφορά έκανε στο κύμα ακρίβειας λέγοντας: «Δεν γίνεται η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που οι διοικήσεις τους διορίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μην σταματάνε τις εναρμονισμένες πρακτικές ολιγοπωλίων, που με μεθοδικό τρόπο αυξάνουν την τιμή του ρεύματος, πρέπει να παρέμβουν. Δεν γίνεται να βλέπουμε αυτή την τρομακτική αύξηση των τιμολογίων και να έχουμε τα golden boys της ΔΕΗ να παίρνουν τετραπλάσιους μισθούς. Με αύξηση των τιμολογίων σώζαμε και εμείς τη ΔΕΗ. Εμείς μειώσαμε τον Απρίλιο του 2019, πριν τις ευρωεκλογές, το ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ο κ. Χατζηδάκης το 6% το έδωσε σε αυξήσεις στα τιμολόγια».

    Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην σχεδιάζει μία πολιτική επιδότησης των στρωμάτων που δεν μπορούν να αντέξουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Είναι θέμα προτεραιοτήτων».

    Οικονόμου: Η μεσαία τάξη γνωρίζει ποιος την στήριξε

    «Στην αποψινή (σ.σ. χθες) του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την μεσαία τάξη» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που θέλουμε διακαώς να γίνει για να αναδειχθεί η αλήθεια.

    Η μεσαία τάξη γνωρίζει καλά ποιος μείωσε φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου, ποιος ανέστειλε για το 2021 την εισφορά αλληλεγγύης. Γνωρίζει ποιος κατά την διάρκεια της πανδημίας, στήριξε την μεσαία τάξη με επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές, με έκπτωση ενοικίων, με το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας και τόσα άλλα.

    Αυτά και πολλά ακόμη τα γνωρίζει η μεσαία τάξη. Και τα γνωρίζει και δεν ξεχνά» κατέληξε ο κ. Οικονόμου θέλοντας να υπενθυμίσει και την παραδοχή – αυτοκριτική του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν πολλά βάρη στις πλάτες των μικρομεσαίων.

    Στην ΔΕΘ η «μάχη»

    Η μάχη της μεσαίας τάξης θα συνεχιστεί και τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα στην Θεσσαλονίκη, κατά τις επισκέψεις τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

    Ήδη από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν καθημερινές διαρροές περί παρέμβασης του πρωθυπουργού, που θα έχει στόχο να σηκώσει ανάχωμα στην περαιτέρω απίσχναση του πορτοφολιού των μικρομεσαίων.

    Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρέμβαση αυτή θα αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών.

    «Η κυβέρνηση δεν είναι παρατηρητής»

    Πρόγευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

    Μιλώντας χθες το πρωί στον Σκάι εξειδίκευσε ότι θα γίνει παρέμβαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ενεργειακά τιμολόγια, με στόχευση και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων, όπως είπε.

    «Η κυβέρνηση δεν είναι παρατηρητής, παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται» υπογράμμισε κατηγορώντας την αντιπολίτευση για σπέκουλα.

    Στο θέμα της ακρίβειας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Βρισκόμαστε δίπλα -και το έχουμε αποδείξει αυτό- σε κάθε ευάλωτη, οικονομικά και κοινωνικά, ομάδα του πληθυσμού, δύο χρόνια τώρα είμαστε δίπλα και παρέχουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές στήριξης των ευάλωτων εισοδημάτων».

    Θύμισε δε, ότι «έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, έχουμε πολιτική μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών».

    Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά συντείνουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ώστε να υπάρχουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη κάθε νοικοκυριού για να μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, βρισκόμαστε σε έναν ανοδικό κύκλο της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης, περισσότερες θέσεις εργασίας. Θα έχουμε αύξηση των εισοδημάτων, έχουμε κι αύξηση της ζήτησης.

    Αρχής γενομένης από το ενεργειακό, η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπαρασύροντας έτσι τις τιμές σε πάνω από 500 προϊόντα, με την αύξηση να αναμένεται να φανεί εντός του φθινοπώρου».

    Συναγερμός στην κυβέρνηση

    Πάντως η κατάσταση μοιάζει μάλλον δυσοίωνη σημαίνοντας συναγερμό στην κυβέρνηση, που δεν θέλει επ’ ουδενί να δημιουργηθεί αίσθημα δυσαρέσκειας στο εκλογικό αυτό κομμάτι που συνήθως διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Η αλυσιδωτή πορεία της οικονομίας φέρνει μεγάλες αυξήσεις και σε βασικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Έτσι αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις κατά τουλάχιστον 15% σε λάδια, μπισκότα, κατεψυγμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και γαλακτοκομικά.

    Ήδη από τον Ιούλιο, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις κατά 8% στα οπωροκηπευτικά και 5% στα φρούτα, που αποδίδονται τόσο στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, όσο όμως και στις καταστροφές στην παραγωγή από την έντονη ζέστη και (κατά τόπους) από τις πυρκαγιές.

    Μεγάλο ζήτημα είναι και ο καφές, καθώς η παραγωγή του υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι καταστροφές στις φυτείες της Βραζιλίας προκάλεσαν σοκ στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 49%, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται προοπτική μείωσης του, καθώς η ζημιά στον κύκλο της παραγωγής δεν αποκαθίσταται από τη μια ημέρα στην άλλη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιάννης Οικονόμου: Ο Τσίπρας προσπάθησε να δείξει πως ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη

    Αλέξης Τσίπρας: Ο Πολάκης έχει εμβολιαστεί



    ΣΧΟΛΙΑ