• Πολιτική

    Ο Τσακαλώτος φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αποστολάκης κόβει τις γέφυρες – Εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο

    • NewsRoom
    Ο Τσακαλώτος κουνάει μαντήλι, ο Κασσελάκης δείχνει να μην ασχολείται


    Ισως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το κόμμα. Και βεβαίως όσων επιλέξουν να τον ακολουθήσουν.

    Ο κ. Τσακαλώτος άνοιξε την πόρτα το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση της «Ομπρέλας», αλλά φαίνεται ότι και από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη το έχουν πάρει… απόφαση.

    Ο βουλευτής Επικρατείας, και στενός συνεργάτης του προέδρου, Ευάγγελος Αποστολάκης, ουσιαστικά έδειξε την πόρτα στους διαφωνούντες.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μία φάση στην οποία υπάρχει μία ‘επώδυνη εγκυμοσύνη’, ξεφεύγει από τα όρια της φυσιολογικής αντιπαλότητας, γίνεται πιο έντονη η διαφοροποίηση», ανέφερε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

    Οταν ρωτήθηκε για την χθεσινή τοποθέτηση του Ευκλέιδη Τσακαλώτου ο ίδιος δήλωσε: «Ο κ. Τσακαλώτος έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα» και πρόσθεσε «πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα». Αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη είπε: «Ο πρόεδρος έδωσε σε όλους ευκαιρίες, είπε εξαρχής ότι είναι ενωτικός, έκανε προσκλήσεις».

    «Τα περιθώρια τελειώνουν, ωστόσο η δουλειά που έχει να γίνει είναι μεγάλη και χρειάζονται όλοι», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης χαρακτηριστικά.

    Μίλησε και για το θέμα των διαγραφών και υπερασπίστηκε τις αποφάσεις Κασσελάκη «Ο πρόεδρος δεν έκανε πρόχειρη ενέργεια με τις διαγραφές, υπήρχαν λόγοι. Για να διορθωθεί η κατάσταση πρέπει να κάνουν και εκείνοι κάτι».

    «Εξελέγει ένας πρόεδρος, θα έπρεπε να του δοθεί η ευκαιρία. Από την πρώτη μέρα έχουμε αντίδραση», είπε, ενώ τέλος δήλωσε πως «αυτή η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λήξει πολύ σύντομα».

    Τι είπε ο Τσακαλώτος

    Η φράση του κ. Τσακαλώτου χθες στην εκδήλωση της «Ομπρέλας», που έδειξε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την… παραμονή του στο χώρο της Αριστεράς ήταν:

    «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος στην ομιλία μου είπα ό,τι είτε χάσω είτε κερδίσω είπα ότι θέλω να φέρω πίσω την περηφάνεια στους αριστερούς. Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

    Με αυτά τα δεδομένα το επόμενο Σαββατοκύριακο ενδεχομένως να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση στελεχών που δεν μπορούν να παραμείνουν στο ίδιο κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη.

    Το ενδιαφέρον είναι πόσοι θα ακολουθήσουν τον κ. Τσακαλώτο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην ΚΕ πάνω από το 20% των μελών προέρχονται από τη λεγόμενη αριστερή τάση και θα μπορούσαν να φύγουν από το κόμμα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, θα έχει να δούμε ποιοι βουλευτές θα αποχωρήσουν προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν ή να φτιάξουν ένα δικό τους κόμμα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την παρούσα στιγμή πολλοί το σκέπτονται και δεν θα έφευγαν περισσότερο από 3 ή 4 βουλευτές, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις. Η φορτισμένη τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου χθες, η οποία είπε ότι για προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι υπάρχει σκεπτικισμός ως προς τις προθέσεις κορυφαίων στελεχών.

    Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του ήττα, εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτική στο νέο εγχείρημα. Ωστόσο διαφώνησε με τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών τα οποία έχουν παραπεμφθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως είπε, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με το ύφος των στελεχών που έχουν κάνει αυτές τις δηλώσεις, οι διαγραφές είναι έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς και γι’ αυτό θα αντισταθεί με κάθε τρόπο.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα 4 πολιτικά γεγονότα σε μία ημέρα και η ρευστότητα στο σύστημα και την κοινωνία
    Ο Τσακαλώτος άνοιξε την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ