• Πολιτική

    Ο τεχνοκράτης Παναγιώτης Δουφεξής επιστρέφει να λύσει τον γρίφο του ασφαλιστικού

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    Νέα αναδρομικά 4 δισ. ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι

    Παναγιώτης Δουφεξής, διοικητής στον e-ΕΦΚΑ


    Ένας γνώριμος από τα προηγούμενα χρόνια, ο Παναγιώτης Δουφεξής, επιστρέφει στην θέση του Διευθυντή του υπουργικού γραφείου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

    Ο Π. Δουφεξής είναι οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα απασχόλησης αλλά και επενδύσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς η οργανική του θέση είναι Οικονομικός Διευθυντής στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ήταν «στο πλευρό» του Γιάννη Βρούτση και κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο Εργασίας και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του κατά διάρκεια των σκληρών συζητήσεων του πρόσφατου παρελθόντος με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους. Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος άνθρωπος που συναντά καθημερινά τον Γ. Βρούτση, γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα ανοικτά μέτωπα και είναι αρμόδιος για την υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων και των αποφάσεων στον τομέα του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

    Έχοντας πλήρη γνώση των ζητημάτων στο υπουργείο Εργασίας, καλείται για άλλη μια φορά, να αντεπεξέλθει στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και της υλοποίησης όλων των κυβερνητικών αποφάσεων.

    Η εικοσαετή εμπειρία του στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εποπτεία όλων των ενεργειών για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατηρώντας την εύρυθμη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό παραμένει ακόμη ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας αλλά εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η παρουσία σε θέσεις «κλειδιά» ανθρώπων σαν τον Π. Δουφεξή μπορεί να φέρει επιτέλους ουσιαστικά αποτελέσματα στην διαχείρισή του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Δουφεξής ήταν ο επικεφαλής στην ομάδα των ειδικών που συνέταξαν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Κοινωνική Ασφάλιση ενώ έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος στα διοικητικά συμβούλια των ΕΤΑΑ, ΟΑΕΔ, ΟΑΕΕ.

    Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τονίζουν ότι πρόκειται αναμφίβολα για τεχνοκράτη πολύ υψηλού επιπέδου, μεθοδικό, αποτελεσματικό και εργασιομανή, ενώ τον κατατάσσουν μεταξύ των καταλληλότερων για να προετοιμάσει την επίλυση δύσκολων προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που αφορούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις.

    Η παρουσία του Π. Δουφεξή στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ισχυροποιεί στο μέγιστο βαθμό το στελεχιακό δυναμικό του και προσφέρει στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση την ασφάλεια ότι οι κρίσιμες θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού έχουν στελεχωθεί από τους καταλληλότερους.



    ΣΧΟΛΙΑ