• Πολιτική

    Ο Κ.Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του – Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

    • NewsRoom

    Κ. Μητσοτάκης


    Το προσωπικό του όραμα για μια Ελλάδα αυτοδύναμη αναμένεται παρουσιάζει σήμερα στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης.

    Στο πλαίσιο αυτό,  θα τεθούν και οι εθνικές γραμμές πάνω σε καίρια ζητήματα της οικονομίας, όπως η μείωση φορολογικών βαρών, η ενίσχυση των επενδύσεων, η δημιουργία καλύτερων και ποιοτικότερων θέσεων εργασίας, η στήριξη των εργαζομένων, δημιουργώντας κίνητρα για θέσεις πλήρους απασχόλησης, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων καθώς και ο ψηφιακός χάρτης με το μετασχηματισμό που χρειάζεται η χώρα, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί το δυναμισμό του 21ου αιώνα.

    Ως προς τις 120 δόσεις, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως πρόκειται για μια ευκαιρία που ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευτεί. Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, έστω και αν ακόμα δεν υπάρχει ο σωστός υπολογισμός των οφειλών του στο ΚΕΑΟ ή τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην χαθεί η προθεσμία.

    Σχετικά με τη φορολογική γραμμή που αναμένεται να τηρήσει η κυβέρνηση, αυτή βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

     -Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

    -Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10%  σε 5%.

    -Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και  δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

    Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ο πρωθυπουργός θα δηλώσει: «Στο μέτωπο της οικονομίας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας.

    Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.

    Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές. Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς».

    Για το ζήτημα των επενδύσεων ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές πως ήδη προωθούνται μεγάλα επιχειρηματικά projects τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές.

    «Αλλά και στον τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. “Ανάπτυξη για όλους», όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

    Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί. Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση και κάνει μια πρώτη μεγάλη τέτοια προσπάθεια. Θα ακολουθήσουν και άλλα βεβαίως σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

    Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

    Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες» θα τονίσει.

    Για τα εργασιακά μεταξύ άλλων θα τονίσει πως «στόχος μας η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

    Δυστυχώς η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών. Ας δούμε την αλήθεια κατάματα.

    Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα» ενώ εκτενή αναφορά θα κάνει στα ζητήματα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.



    ΣΧΟΛΙΑ