• Πολιτική

    Ο «Μπόρις Τζόνσον ο Τούρκος», ο «παππούς» Αλί Κεμάλ και ένας Ερντογάν που ελπίζει…

    Βρετανία: Πάνω από 50 άτομα στο στόχαστρο της αστυνομίας για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ - Θα δώσουν εξηγήσεις

    Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Στις οθωμανικές (και κατάξανθες!) ρίζες του νέου Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, εναποθέτει τις ελπίδες του για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό γιατί ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, είναι απόγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Αλί Κεμάλ!

    Παρά το γεγονός ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός έχει κάνει ουκ ολίγες φορές υποτιμητικά σχόλια για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι το 2016 είχε ζητήσει να ασκήσει βέτο η Βρετανία στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν τουρκικά media που επιμένουν να αναφέρονται στον Μπόρις Τζόνσον ως «Μπόρις ο Τούρκος», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

    «Ένα τέκνο των Οθωμανών γίνεται πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρωτοσέλιδο τίτλο της η αντιπολιτευτική εφημερίδα Sozcu.

    Όπως και ο Τζόνσον, ο προπάππους του ήταν κι εκείνος δημοσιογράφος που πέρασε, εν συνεχεία, στην πολιτική. Μία κίνηση, όμως, που αποδείχθηκε ατυχής, αφού τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον Κεμάλ τον συνέλαβαν και τον λίντσαραν εθνικιστές που αγωνίζονταν για την εγκαθίδρυση του τουρκικού κράτους.

    Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Τζόνσον στο Twitter, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει στη σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τον Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανεβάζοντας μάλιστα βίντεο στο οποίο φαίνονται Τούρκοι δημοσιογράφοι να ρωτούν τον Τζόνσον για την καταγωγή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην Άγκυρα.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Demiroren φιλοξένησε, με τη σειρά του, δηλώσεις κατοίκου του χωριού Καλφάτ, από το οποίο φέρεται να έλκει την καταγωγή του ο Τζόνσον, ο οποίος ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός οφείλει το κατάξανθο χρώμα των μαλλιών του στους… Τούρκους προγόνους του… Οι οποίοι ήταν κατάξανθοι σαν αυτόν…



    ΣΧΟΛΙΑ