• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Δεν στέλνω πολιτικούς αντιπάλους στα δικαστήρια – Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

    • Νένα Σώκου

    Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης


    Πηγές από την Νέα Δημοκρατία ανέφεραν το απόγευμα της Τρίτης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί την συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis .

    «Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

    «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με συνεργάτες του.

    Τα συμπληρωματικά στοιχεία της δικογραφίας για την Novartis που αφορούν στον ΑΛέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα γίνουν γνωστά στα κόμματα, κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την Τετάρτη.

    Νωρίτερα το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την στάση που θα τηρήσει η πλειοψηφία, μόνο είχε αρκεστεί να δηλώσει  πως «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών. Το ζήτημα του φακέλου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αύριο, όπως ξέρετε, θα λάβουν γνώση στην Ολομέλεια, τα κόμματα. Επομένως, θα έχουμε την τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ανακοίνωση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, για τη θέση που θα τηρήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

    Σε ερώτηση εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ο κ. Πέτσας είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «σε όλα αυτά τα θέματα πάντα το ζήτημα της συνείδησης του βουλευτή είναι αυτό που προέχει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν σας έχει ανακοινωθεί καν η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα περιμένετε μέχρι αύριο να το δείτε αυτό και θα δούμε τα υπόλοιπα στην πορεία».

    Όπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο και των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα, όπου είπε ότι δεν θέλει να μετατραπεί η Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών. Φαίνεται πως στο Μαξίμου επικράτησε η σκέψη πως μια κίνηση στοχοποίησης του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να τον εμφανίσει ως διωκόμενο και να φέρει την συσπείρωση των υποστηρικτών του γύρω από το πρόσωπό του.

    Έτσι, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας μένει εκτός κάδρου.

    Η επικράτηση της άποψης να γίνει εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκρίθηκε προκειμένου να υπάρξει ικανοποίηση σε όλες τις πλευρές, δηλαδή να ικανοποιηθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι της άποψης να πάει η υπόθεση μέχρι τέλους.

    Στα υπέρ της άποψης αυτής προσμετράται και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον πρώην υπουργό, χωρίς ωστόσο να τρωθεί ο πρώην πρωθυπουργός.

    Διαφορετική άποψη διατύπωσε νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη, που πρότεινε από την στιγμή που ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι πια βουλευτής να αναλάβει η τακτική δικαιοσύνη να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis.

    «Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την άλλη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τάχθηκε υπέρ της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, διαχωρίζοντας τις ευθύνες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης από αυτές του Αλέξη Τσίπρα.

    «Θα εισηγηθώ στην ΚΟ ότι δεν υπάρχει λόγος για εξεταστική, αλλά προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο» είπε.

    «Ο Τσίπρας αναφέρεται ως ωφεληθείς από όλη αυτήν την κατάσταση, ο ίδιος ανέφερε στον Χατζηνικολάου στοιχείο της δικογραφίας στον ΑΝΤ1 για μένα, χωρίς να αναφέρει το όνομά μου» σημείωσε, διαχωρίζοντας πως «άλλο επωφελούμαι κι άλλο την οργάνωσα κι είμαι ηθικός αυτουργός».

    «Δεν νομίζω ότι πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ο κ. Τσίπρας σε όλη αυτήν την κατάσταση» κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.



    ΣΧΟΛΙΑ