• Πολιτική

    Ο. Γεροβασίλη: Υπήρξαν «καθοδηγητές και υποκινητές» των επεισοδίων του συλλαλητηρίου

    • NewsRoom
    Γεροβασίλη

    Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη


    Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” τονίζει ότι υπήρξαν «καθοδηγητές και υποκινητές» των επεισοδίων του συλλαλητηρίου της 20ης Ιανουαρίου 2019 και της «πρωτοφανούς προσπάθειας εισβολής» στη Βουλή που κατήγγειλαν ο πρόεδρος της Βουλής, η ίδια, ο φρούραρχος της Βουλής με αναλυτική έκθεση και η Αστυνομία με ανακοίνωσή της.

    «Όλα τα δεδομένα έχουν συγκεντρωθεί με καταθέσεις, μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό και συντάσσονται οι αντίστοιχες δικογραφίες στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

    Χαρακτηρίζει «προκλητική» τη στάση της ΝΔ, σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ψέλλισε τις λέξεις «ακροδεξιά», «ακροδεξιός» και «ακροδεξιά βία», παρά μόνο κατέφυγε στο γενικόλογο κλισέ για «βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», «ψαρεύοντας» για άλλη μία φορά ακροδεξιά» και εξαιρεί τον Ν. Δένδια που «στάθηκε με αξιοπρέπεια».

    Ερωτηθείσα με βάση οπτικό υλικό «που δείχνει τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό δίπλα από ομάδες που προκαλούσαν επεισόδια στο Σύνταγμα» αν θεωρεί ότι θα οδηγηθούν ή πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη στελέχη της ΧΑ, αφού επανέλαβε ότι «οι δικογραφίες που συντάσσονται θα είναι πλούσιες και η Δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της» προσθέτει: «Εκτιμώ ότι η έρευνα θα βγάλει λαγούς!»

    Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν περί κατάργησης της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις, η Ο. Γεροβασίλη, απάντησε, μεταξύ άλλων, «σε ένα συλλαλητήριο, που κάποιοι προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, η Αστυνομία έχει την ευθύνη να δράσει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις, πάντα με στόχο την προστασία των πολιτών. Τα δακρυγόνα είναι το ύστατο μέσο στο πλαίσιο των αρχών που προανέφερα».

    Ως προς τις σχέσεις της με την κ. Παπακώστα είπε ότι «αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία, αλλά έχουμε άριστη και ειλικρινή συνεργασία» και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα διασκεδαστικά» τα όσα έχουν γραφεί περί δύσκολης συγκατοίκησης.

    Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία «χρωστάει στον εαυτό της, στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, στους συνοδοιπόρους του και φυσικά στην κοινωνία» την πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, καθώς και την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου σε εύλογο χρόνο για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου.

    Αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση για τα Εξάρχεια, η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε την «εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιχειρήσεις που αντίστοιχες δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 25 χρόνια, όπως λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί».

    «Αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν θα πρέπει να αναλογιστούν ποια ήταν επί δεκαετίες η συνεργασία τους με τις δημοτικές Αρχές, τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τι δράσεις έκαναν προληπτικά και αποτρεπτικά. Δεν υπάρχουν άβατα, υπάρχουν προβλήματα. Κάποιοι τελευταίως αποφάσισαν να βάλουν “καινούργιες” εικόνες στο οπτικό τους πεδίο. Ανακάλυψαν ότι υπάρχουν Εξάρχεια, ότι υπάρχει Ομόνοια, ότι υπάρχει πλατεία Βικτωρίας, ότι υπάρχουν χημικά, ότι υπάρχει έγκλημα και παραβατικότητα και άλλα. Και τα παρουσιάζουν ως πρωτόγνωρα, ότι εμφανίστηκαν από την ημέρα ανάληψης της κυβέρνησης από την Αριστερά. Είναι αλήθεια εντυπωσιακό!» καταλήγει στη συνέντευξή της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ