• Πολιτική

    Ντόναλντ Τουσκ: Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε τι θα γίνει με το Brexit

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

    «Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

    Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ντόναλντ Τουσκ είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, κατηγορώντας τον ότι παίζει με το μέλλον της Ευρώπης, με ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν σε συμφωνία.

    Ωστόσο θέματα υπάρχουν ακόμα μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, κυρίως τελωνειακά όπως δηλώνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μετά τη συνομιλία του με τον Τζόνσον.

    «Υπάρχει ένας δρόμος για πιθανή συμφωνία, αλλά επίσης μένουν πολλά θέματα προς επίλυσιν, ιδιαίτερα ως προς τον μηχανισμό έγκρισης της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης ορισμένα θέματα τελωνείων και ΦΠΑ», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

    «Σημαντικά προς επίλυσιν θέματα» παραμένουν στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας διαζυγίου πριν από την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής απομακρύνεται.

    Αναφερόμενος στα προς επίλυσιν προβλήματα, ο Λίο Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ.

    Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε…», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ