• Πολιτική

    Novartis: Έρχονται νέες αρχειοθετήσεις – Ποια διαφημιστική ξέπλενε μαύρο χρήμα


    Στο αρχείο οδεύει η συντριπτική πλειονότητα των υπό έλεγχο πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Novartis.

    Μετά τη χθεσινή αρχειοθέτηση του σκέλους της δικογραφίας που αφορά στους κ.κ. Πικραμμένο, Βενιζέλο, Λυκουρέντζο και Κουτρουμάνη, έγκυρες δικαστικές πηγές τονίζουν ότι δεν προκύπτουν από την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα ενδείξεις εμπλοκής σε δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας για 3, ίσως και 4, ακόμα πολιτικά πρόσωπα.

    «Τα όσα υποστήριξαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για εκείνους, δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα ευρήματα της έρευνας», τόνιζαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

    Έτσι, απομένει να διασταυρωθούν τα τελευταία στοιχεία από τους  εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για να αποφασίσουν για ποιους θα αρχειοθετήσουν και εάν θα αποστείλουν στη Βουλή ακόμα μία δικογραφία για έναν πρώην υπουργό.

    Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δικαστικές πηγές έλεγαν ότι άμεσα – δεν αποκλείεται και την ερχόμενη εβδομάδα – να υπάρχουν εξελίξεις για τα υπόλοιπα 5 πολιτικά πρόσωπα. Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, τον επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

    Οι ενδείξεις για τον Ανδρέα Λοβέρδο

    Σε μια σειρά ενδείξεων στηρίχθηκε το αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

    Απομένει ωστόσο το βασικό ζητούμενο: Αυτές οι ενδείξεις να συνδεθούν με τον πρώην υπουργό Υγείας, που ελέγχεται για την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις μαρτυρικές καταθέσεις (που αφορούν τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων), τις αποφάσεις για την τιμολόγηση 4 πανάκριβων φαρμάκων και τα βίντεο και τις χειρόγραφες σημειώσεις στελεχών της Novartis, προέκυψε  μία διαφημιστική εταιρεία, που πρώτη φορά ακούσαμε χθες. Η αποκάλυψη των εικονικών της τιμολογίων, σε 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (για δήθεν διαφημίσεις της Novartis) της δίνουν  το ρόλο του «πλυντηρίου» για να ξεπλυθεί «μαύρο» χρήμα.

    Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η συγκεκριμένη διαφημιστική είχε τζίρο μόνο από τη Novartis και στη σχετικά σύντομη ύπαρξη της στο χώρο των διαφημίσεων, σταμάτησε ξαφνικά να έχει δραστηριότητα το Μάιο του 2012.

    Οι πληροφορίες λένε ότι χρήματα  έφευγαν  από τη μητρική Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας, περνούσαν από τη Novartis στην Ελλάδα, ένα μέρος αυτών γινόταν «εικονικά τιμολόγια» της διαφημιστικής εταιρείας και, «ξεπλυμένα» πλέον, τα χρήματα κατέληγαν σε μετρητά σε συγκεκριμένο στέλεχος της Novartis. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα,  το ίδιο  πρόσωπο έκανε τις αναλήψεις και έδινε τα ποσά, χέρι με χέρι, σε όσους ήθελε να δωροδοκήσει.

    Μέσα στην εβδομάδα θα περάσουν από το εισαγγελικό γραφείο για να καταθέσουν ως ύποπτα τα πρώτα 5 μη πολιτικά πρόσωπα, που έλαβαν σήμερα κλήση. Πρόκειται για μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και τους υπευθύνους της διαφημιστικής εταιρείας.

    Οι πρώτοι φέρονται ύποπτοι για απιστία, οι δεύτεροι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος για Novartis: Η πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία όλων των εποχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Novartis: Κατέρρευσε το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους»



    ΣΧΟΛΙΑ