• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν βασίζεται σε μαθηματική μέθοδο, αλλά στην βούληση κυρίαρχων λαών

    • NewsRoom

    Νίκος Δένδιας


    Η Ελλάδα έχει εθνική στρατηγική και σχέδιο, με την οποία διαχρονικά έχει διάγει μεγάλες επιτυχίες, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να υπονομεύσει την σταθερότητα όλη της περιοχής, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Βουλή.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως ακόμα και η τελευταία λεπτομέρεια των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο που προήλθε «μετά από πολύ μεγάλη βάσανο και εξέταση των πραγμάτων».

    Για τη συμφωνία με την Ιταλία και τα δικαιώματα στους Ιταλούς αλιείς

    Για τη συμφωνία οριοθέτηση με την Ιταλία ο κ. Δένδιας ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν φθάσει σε αδιέξοδο που διατηρείτο για μισό σχεδόν αιώνα. «Αυτό οφειλόταν στη μη αποδοχή της ιταλικής πλευράς να υπογράψει τη νέα συμφωνία εάν δεν υπήρχε κατοχύρωση των πρακτικών των Ιταλών αλιέων στα μέχρι τώρα διεθνή ύδατα και βεβαίως οι πρακτικές αυτές δε θα επετρέποντο, όταν η χώρα μας θα επεξέτεινε τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια».

    «Εμείς αρνηθήκαμε ν’ αναγνωρίσουμε ιστορικά δικαιώματα των Ιταλών αλιέων, αρνηθήκαμε να εισάγουμε πρόβλεψη τέτοια στο κύριο αντικείμενο της συμφωνίας. Αυτή είναι η διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ανεξαρτήτως κομμάτων και τελικά επιλέξαμε -κι εδώ υπήρξε η λύση ουσιαστικά του προβλήματος- την επίλυση του ζητήματος με μια αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα πλέον για τα θέματα αλιείας, για τα οποία ζητήσαμε την τροποποίηση του Αλιευτικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

    «Έτσι αναγνωρίσαμε στην Ιταλία, υπό περιορισμούς, δικαίωμα σε δράσεις, τις οποίες μέχρι και σήμερα που συζητάμε, ασκεί ανεξέλεγκτα. Από την πλευρά της, η Ιταλία και έμμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποδέχθηκε την αποστολή, επιβεβαίωσαν το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει παντού, επαναλαμβάνω παντού, και στο Ιόνιο και στο Λιβυκό και στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης, τα χωρικά της ύδατα», εξήγησε.

    Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

    «Με την Αίγυπτο, όπως καλά ξέρετε, τα πράγματα ήταν δυσχερέστερα, παρ’ ότι και οι δυο χώρες ήταν συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά έπρεπε να συμφωνήσουν για πρώτη φορά σε οριοθέτηση γραμμής. Δεν υπήρχε γραμμή για ν’ ακολουθηθεί από προηγούμενη συμφωνία και, βεβαίως, υπήρχε το υφέρπον γεγονός ότι η Αίγυπτος ήταν δέκτης πιέσεων εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία προσέφερε πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο από αυτόν που θα μπορούσε η Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

    Ο κ. Δένδιας τόνισε με ιδιαίτερη επιμονή πως η επίσημη θέση της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι πως συμφωνία επιτεύχθηκε με τη « βούληση του νομοθέτη, όχι βάσει κάποιας μαθηματικής μεθόδου, αλλά από την συνάντηση δύο κυρίαρχων λαών»

    «Μετά από 14 γύρους διαπραγματεύσεων σε διάρκεια 15 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υπεγράφη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι δυο πλευρές, εκτιμώντας τα συμφέροντά τους και τις εξαιρετικές τους σχέσεις, επέλεξαν μια λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους στόχους και των δύο. Πρόκειται για ένα δίκαιο αποτέλεσμα, όπως απαιτείται από τα σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας άρθρα της Συνθήκης, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Αποτελεί –και ευχαριστώ τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, τον κ. Λοβέρδο που το είπε προηγουμένως- σύμφωνη βούληση δυο κυρίαρχων κρατών. Επαναλαμβάνω και τώρα αυτό που είπα και στην Επιτροπή, δεν υπάρχει μέθοδος εύρεσης αυτής της γραμμής την οποία σας αποκρύπτω και μπορεί η κυβέρνηση ή κάποιος άλλος να σας την επιδείξει ή να σας την αποκαλύψει ιεροκρυφίως. Είναι η βούληση δύο κυρίαρχων κρατών, που συναντάται επ’ αυτής της γραμμής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, λίγο αργότερα, στην κριτική της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ο κ. Δένδιας επανήλθε επαναλαμβάνοντας πως η θέση της χώρας είναι πως η συμφωνία επιτεύχθηκε χωρίς τη χρήση συγκεκριμένης μαθητικής μεθόδου, αλλά με βάση τη βούληση των δύο κυρίαρχων λαών.

    Επιλογή μας η μη δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη με την Αίγυπτο

    Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης, εξήγησε πως ήταν επιλογή η μη αναγραφή στο προοίμιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο, της δυνατότητας προσφυγή στην Χάγη σε περίπτωση μελλοντικής αμφισβήτησης της συμφωνίας (όπως αναγράφεται στην συμφωνία με την Ιταλία), λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτη χώρα.

    «Σωστά κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει. Και γιατί δεν υπάρχει; Γιατί δε θέλουμε να υπάρχει. Γιατί πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι ότι επιθυμούμε να επιλύονται ενιαία οι διαφορές Αιγαίου – Ανατολικής Μεσογείου και όχι αποκομμένη η διαφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα μπορούσε να υπεισέλθει, δια παρεμβάσεως, οποιοσδήποτε τυχόν τρίτος σε συνεννόηση με το δεύτερο και θα βρισκόταν σε δυσχερή θέση η Ελλάδα να το αποκρούσει. Είναι επιλογή μας, προφανώς δεν είναι παράλειψή μας», ανέφερε.

    Γιατί η συμφωνία με την Αίγυπτο σταματά στον 28ο μεσημβρινό

    Στην αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο σταματά στον 28ο μεσημβρινό, ο κ. Δένδιας είπε πως «αυτό θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω, λέγοντάς σας ότι και η δική σας κυβέρνηση εκεί σταματούσε, αλλά θα σας πως ότι εμείς, επί τούτου σταματήσαμε – όχι στον 28ο μεσημβρινό, αλλά στον 27,59ο. «Πηγαίνει ακριβώς μέχρι το 27,59, για να μην υπάρχει ούτε το υφέρπον της αναγνώρισης του 28, του οπουδήποτε δικαιώματος άλλης πλευράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όπως εξήγησε αργότερα, η Ελλάδα δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να αφήσει την εντύπωση στην Τουρκία ότι συμμερίζεται την θέση της για περιοχές που της ανήκουν από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά. Αντίθετα, όπως ανέφερε, έχουν προβλεφτεί να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα σημεία στις ακτές, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα σημεία κατά την επέκταση της γραμμής οριοθέτησης που προβλέπεται από το άρθρο 1 της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

    Στο συγκεκριμένο σημείο στάθηκε, μάλιστα, στη δική του τοποθέτηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας τη σημασία που έχει το ότι η συμφωνία δεν φτάνει μέχρι τον 28 μεσημβρινό, δηλώνοντας τη σημασία της συγκεκριμένης πρόβλεψης.

    Για τα περί μειωμένης επήρειας των νησιών

    Την συζήτηση περί «αποδοχής μειωμένης επήρειας των νησιών», ο υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε «θεολογική συζήτηση», σημειώνοντας πως από τη στιγμή που η θέση των δύο χωρών είναι πως δεν υπάρχει μαθηματικός τύπος, δεν υπάρχει και τέτοιο ζήτημα.

    Ανέφερε δε πως όσοι επικαλούνται μειωμένη επήρεια, την υπολογίζουν αυθαίρετα ενώ παραγνωρίζουν πως υπάρχει δυνατότητα για επήρεια στα νησιά άνω του 100% όπως συμβαίνει στην συμφωνία με την Ιταλία με την Κεφαλλονιά. Πρόσθεσε δε πως η συμφωνία για 55%-45% με την Αίγυπτο μπορεί να γυρίσει στο αντίστροφο σε μια μελλοντική επέκταση της οριοθέτησης.

    «Η μειωμένη επήρεια, λοιπόν, στο Ιόνιο, με τον τρόπο που μετράται, αφορά τα βόρεια και τα νότια νησιά, αλλά δεν αφορά την Κεφαλονιά, η οποία έχει άνω του 100%. Και απαντώ σε κάτι το οποίο ελέχθη, προηγουμένως, από πολιτικό αρχηγό. Βεβαίως μπορεί να υπάρχει επήρεια, που υπερβαίνει το 100%, αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη», ανέφερε και εξήγησε:

    «Κι όταν μιλάμε γι’ αναγνώριση μειωμένης επήρειας σε μερική οριοθέτηση, από πού προκύπτει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αφού εμείς που συντάξαμε τη συμφωνία δεν τη λάβαμε υπ’ όψιν, πώς είναι δυνατόν κάποιος άλλος να το γνωρίζει; Κι αν αυτή τη στιγμή υποθέσουμε, για λόγους παραδείγματος, ότι είχαμε πάει με την Ιταλία σε μερική οριοθέτηση από τη Λευκάδα και πάνω, και είχαμε δώσει αυτό που εσείς, ή κάποιοι εδώ για να είμαι ακριβής, θα έλεγαν μειωμένη επήρεια στα νησιά της πατρίδας μου, Ερεικούσα, Μαθράκι και Οθωνούς, αυτό θα σήμαινε ότι αναγνωρίζουμε μειωμένη επήρεια σε κάποια νησιά; Αφού μετά στην Κεφαλονιά δόθηκε περίπου 110%«.

    Για τα 12 μίλια

    Επίσης ανέφερε, πως για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, ενημέρωσε χθες, όχι μόνο την Ε.Ε., αλλά και τον Αλβανό πρωθυπουργό, με τον οποίον συμφώνησαν πως πρέπει να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, πράγμα για το οποίο θα έχουν σύντομα συζήτηση.

    «Θα ήθελα να σας πω ότι στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, σταθμίσαμε όλες τις απόψεις. Και τις απόψεις οι οποίες λένε ότι με αυτό τον έμμεσο τρόπο, αναγνωρίζεται ίσως ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να σας πω επίσης, ότι όποιος το λέει αυτό, θα είναι καλό να έχει μια πρόσβαση στα πρακτικά των συναντήσεων των Πρωθυπουργών Ελλάδος-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ετσεβίτ και να διαβάσει τί γράφουν εκεί για το Αιγαίο. Και αν, κατά συνέπεια, με την κίνησή μας αυτή, η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση και δεν παρετήρησα και το ΚΙΝΑΛ να έχει διαφορετική άποψη, δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα στα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε.

    Για τις κυρώσεις

    Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κυρώσεων.

    «Θα ήθελα να πω κάτι που δε θέλω ν’ αφήσω να το σχολιάσει ο αναπληρωτής μου, ο Υπουργός, ο κ. Βαρβιτσιώτης, γιατί υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, βρίσκεται πάντα σε δυσχερή θέση όπως όλοι μας. Όταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για κυρώσεις, δεν είναι της αποκλειστικής μας επιλογής οι κυρώσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο μας προσφέρεται και είναι στη δυνατότητά μας να το πάρουμε ή να μην το πάρουμε. Είναι μια επίπονη διαδικασία, εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, η οποία συνιστά μακρόχρονη προσπάθεια και της κυπριακής και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

    «Το φαινόμενο των κυρώσεων που έχει ζητήσει -πολύ ολιγοτέρων από αυτές που έχουμε ζητήσει εμείς- η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπου και αυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, βραδυπορούσα, δεν έχει ακόμα επιβάλλει. Και μιλάμε για κυρώσεις κατά τριών προσώπων. Ενώ το αίτημα της Ελλάδος, είναι αίτημα προετοιμασίας, όχι επιβολής κυρώσεων. Για να είμαστε συνεννοημένοι. Και δε θ’ αποφασισθεί στο Gymnich μεθαύριο, στο Βερολίνο δηλαδή, Πέμπτη και Παρασκευή διότι το Συμβούλιο είναι άτυπο. Όσοι γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά το γνωρίζουν αυτό. Το λέω για να μην υπάρξει οποιαδήποτε απογοήτευση της κοινής γνώμης. Αποτελεί option paper μελλοντικής επιβολής κυρώσεων, που όμως έχουμε ζητήσει να είναι “crippling” -χρησιμοποιώ την αγγλική έκφραση- δηλαδή να είναι βαρύτατες εις βάρος του συνόλου της τουρκικής οικονομίας. Ποιοτικά διαφορετικό και εκ τούτου εξαιρετικά δυσχερές», πρόσθεσε.

    «Και χρειάζεται μεγάλη και ενιαία εθνική προσπάθεια. Μη δημιουργούνται εντυπώσεις ότι μας προσεφέρετο και εμείς είπαμε όχι, κυβερνητική επιλογή είναι να μην το πάρουμε. Προς θεού», εξήγησε.

    Ο κ. Δένδιας κατέληξε ζητώντας εθνική ομοψυχία, καθώς «είναι η Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη».



    ΣΧΟΛΙΑ