Πολιτική

Νίκος Αναστασιάδης: Παρακάλεσα τον Νετανιάχου να προμηθεύσει την Κύπρο με εμβόλια

  • NewsRoom
ΟΗΕ: Συμφωνία Αναστασιάδη-Τατάρ για εισαγωγή δικτύου 5G στην Κύπρο

Νίκος Αναστασιάδης


Απάντηση στην πληροφορία ότι η Κυπριακή Προεδρία ήλθε σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ για την προμήθεια διμερώς εμβολίων από το εν λόγω κράτος δίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα Πολίτης, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει: «Έχω έρθει σε επαφή με τον κ. Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση».

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

Στο ερώτημα αν υπάρχει κοινή γραμμή της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και αν αυτό συνιστά διάσπασή της, ο κ. Αναστασιάδης απαντά αρνητικά: «Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

Στο ερώτημα αν η Κύπρος θα μπορούσε να προσφύγει και σε άλλες αγορές για την προμήθεια εμβολίων, πέραν της ΕΕ, όπως το ρωσικό εμβόλιο ή το κινεζικό απαντά:

«Βεβαιότατα. Αλλά εκεί σίγουρα θα είχαμε πρόβλημα, διότι αυτά τα εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Υπάρχει μια κριτική βεβαίως στην ΕΕ σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά σε επίπεδο λήψης απόφασης σε σχέση με το εμβόλιο.

» Αν μπορεί κάτι να χρεωθεί στην ΕΕ είναι το ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στο εμβόλιο της Οξφόρδης, της AstraZeneca, διότι ήταν και μία έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ», σημειώνει ο κος Αναστασιάδης και προσθέτει:

«Οι αρχικές ενδείξεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές, σε κάποια φάση παρατηρήθηκε μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με αποτέλεσμα να προηγούνται δύο εταιρείες από τις οποίες υπήρξε αριθμός εμβολίων ο οποίος όμως δεν αρκεί για ταχείς και μαζικούς εμβολιασμούς».

Διαβάστε ακόμη:

Εμβόλιο: Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις – Υπερτερούν τα οφέλη του εμβολιασμού

Εμβόλια: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 85 ετών – Βήμα-βήμα η διαδικασίαΣΧΟΛΙΑ