• Πολιτική

    Νίκη Κεραμέως: Πότε ξεκινά η σχολική χρονιά, τι ισχύει για τις μάσκες – Τι αλλάζει στη λειτουργία των σχολείων

    • NewsRoom
    Νίκη Κεραμέως: Δεν αρκούν οι έως στιγμής εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών – Θέλουμε αποφοίτους, όχι εισαχθέντες

    Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας


    Το νέο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των σχολείων, με βάση τις νέες συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

    Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η χρονιά για τους μαθητές είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η κα Κεραμέως άφησε ανοιχτό να υπάρξει παράταση στην ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

    Η κα Κεραμέως κάλεσε τις οικογένειες να έχουν επιστρέψει έως τα τέλη Αυγούστου από τις διακοπές. Η τελική ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στα σχολεία θα αποφασιστεί την 1η Σεπτεμβρίου

    Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση, με όλους τους μαθητές, με αυξημένα μέτρα προστασίας.  Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα σχολεία, από νηπιαγωγεία έως λύκεια.

    Η χρήση μάσκας

    Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, από δασκάλους, καθηγητές και μαθητές.. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα και την ώρα της γυμναστικής, παρά μόνο σε περιπτώσεις συνωστισμού. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας κατά τη μεταφορά των μαθητών.

    Στα ειδικά σχολεία η χρήση μάσκας στους μαθητές θα προβλέπεται μόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.

    Η χρήση της μάσκας πρέπει να αποφεύγεται μόνο από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα, όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα. Αντί μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα, ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η χειλεο-ανάγνωση.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση όλων των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας αλλά και στους κανόνες υγιεινής των χεριών αλλά και αναπνευστικής υγιεινής (διαχείριση βήχα και πταρμού).

    Η κυβέρνηση θα μοιράσει υφασμάτινες μάσκες σε μαθητές και δασκάλους.

    Παράλληλα, θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.

    Άλλα μέτρα

    Θα διανεμηθούν αντισηπτικά στα σχολεία ενώ θα υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός.

    Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

    Προβλέπονται επίσης διαφορετικά διαλείμματα και αλλαγή στη λειτουργία των κυλικείων.

    Οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται εντός του κάθε σχολικού τμήματος. Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με χρήση μάσκας και των προστατευτικών μέτρων.

    Δεν θα πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και συνέδρια, μέχρι νεωτέρας, ενώ ματαιώνονται τα σχολικά πρωταθλήματα.

    Οι ασκήσεις γυμναστικής και τα μαθήματα που απαιτούν εργαστήρια θα πρέπει να γίνονται σε μικρές σταθερές ομάδες. Στις αίθουσες πληροφορικής θα πρέπει να καθαρίζονται το πληκτρολόγιο και το ποντίκι μετά από κάθε χρήση. Στη μουσική, για την χρήση πνευστών οργάνων θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των 3 μέτρων και να γίνεται καθαρισμός των οργάνων μετά από κάθε χρήση.

    Υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση ατομικού παγουριού με νερό για κάθε μαθητή, ενώ υπάρχει συνεργασία με το ίδρυμα Λασκαρίδη, το οποίο θα χαρίσει σε κάθε μαθητή δημοτικού της χώρας από ένα παγούρι.

    Παρόμοιοι κανόνες προβλέπονται και για τα φροντιστήρια

    Τι ισχύει για τις απουσίες λόγω Covid-19

    Σε περίπτωση που μαθητής η εκπαιδευτικός νοσεί από Covid-19 θα πρέπει να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Το ίδιο και αν ο μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Οι μαθητές που θα απουσιάζουν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

    Σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει και αυτός να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση και θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε όσους μαθητές παραμένουν σπίτι τους.

    Για γονείς δημόσιου και ειδικού τομέα θα υπάρχει δυνατότητα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

    Τι θα συμβεί σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος

    Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται στη συνέχεια μέσω τηλεκπαίδευσης.

    Επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις

    Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα γενικά λύκεια και τους Έλληνες του εξωτερικού και στις 14 για τα επαγγελματικά.

    ΙΕΚ – ΕΠΑΛ – Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

    Τα εργαστηριακά μαθήματα των ΙΕΚ του προηγούμενου εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ενώ η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει στις 5 Οκτωβρίου, με αυξημένα μέτρα πρόσληψης με υποχρεωτική μάσκα.

    Το μεταλυκειακό έτος στη τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου ενώ τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Πανεπιστήμια

    Για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, τα ΑΕΙ θα επιλέξουν αν θα γίνει δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

    Για το νέο χειμερινό εξάμηνο, τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης, όπως και οι θεωρητικές διαλέξεις μαθημάτων για τμήματα έως 50 εγγεγραμμένων φοιτητών. Για τμήματα με περισσότερους μαθητές θα πραγματοποιείται εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση.

    Όταν η παρουσία καθηγητών και φοιτητών είναι φυσική, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

    Υποχρεωτική θα είναι και η χρήση μάσκας στις φοιτητικές εστίες, στους κοινόχρηστους χώρους τους.



    ΣΧΟΛΙΑ