• Top Stories

    Βρίσα Λέσβου: Ο σεισμός άφησε πίσω ένα χωριό – φάντασμα (video)

    Βρίσα


    Τρομερή καταστροφή υπέστη το χωριό Βρίσα, κοντά στο Πλωμάρι της Λέσβου, από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Μία γυναίκα που ήταν εγκλωβισμένη στα συντρίμμια του σπιτιού της, δεν τα κατάφερε και άλλοι 15 άνθρωοποι τραυματίστηκαν. Όσο για το χωριό, μοιάζει κυριολεκτικά σαν βομβαριδσμένο τοπίο.

    Το Euronews και συγκεκριμένα ο Μιχάλης Αραμπατζόγλου, βρέθηκε στο μέρος όπου χτύπησε ο σεισμός και κατέγραψε τις εικόνες της καταστροφής.

    Το συναίσθημα που κυριαρχεί στους ανθρώπους του χωριού, είναι απόγνωση. Κάποιοι έχασαν σπίτια, κάποιοι περιουσίες και μία γυναίκα έχασε ακόμα και την ζωή της. Η επόμενη ημέρα αναμένεται δύσκολη.

    Όπως αναφέρουν άνθρωποι των αρχών του χωριού  «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες».

    Ένας κάτοικος του χωριού αναφέρει: «Σπίτι; δεν υπάρχει πια σπίτι. Εκεί βρίσκεται το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ, θα φύγουμε. Δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή, θα γίνουμε πρόσφυγες στον τόπο μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσουν, θα μας υποσχεθούν, αλλά όπως πάντα θα είναι μόνο υποσχέσεις».

    Στο ίδιο μήκος κύματος τα λόγια και μίας γυναίκας κατοίκου: «Κοιμόμασταν. Ξαφνικά η γη άρχισε να κινείται. Η στέγη του σπιτιού κατέρρευσε. Προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε, άρπαξα τα παιδιά μου, καταφέραμε να βγουμε. Το σπίτι μου κατέρρευσε πλήρως».

    Γενικώς, οι εικόνες δίνουν την εντύπωση ενός χωριού – φαντάσματος. Είναι εκκενωμένο και τα σπίτια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Υπάρχει δηλαδή μεγάλη περίπτωση, σε κάποιον μετασεισμό, να γκρεμιστούν.

    Από την άλλη, οι τοπικές αρχές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για τον καθένα ξεχωριστά. Όσοι είναι πληγέντες, μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές του χωριού, μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία, με προτεραιότητα τους υπερήλικες αλλά στήθηκε και καταυλισμός από τον στρατό στο γήπεδο του Πολιχνίτου.

    Ο Μιχάλης Αραμπατζόγλου, μεταδίδει από το νησί: «Τα περισσότερα σπίτι στο χωριό Βρισά κατέρρευσαν. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την καταστροφή».

    Πηγή: Euronews

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου: «Μόλις με ειδοποίησαν ότι έπεσε το εξοχικό μου από το σεισμό»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναβάλλονται οι αυριανές πανελλαδικές εξετάσεις σε Λέσβο και Χίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραγωδία στη Λέσβο: Νεκρή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια η εγκλωβισμένη γυναίκα

     



    ΣΧΟΛΙΑ