• Top Stories

  Τζανακόπουλος: «Η έξοδος μας στις αγορές έχει χαρακτηριστεί από όλους σημαντικό βήμα»

  • NewsRoom
  Τζανακόπουλος

  Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος


  Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” της Θεσσαλονίκης παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και όχι μόνο:

  «Έχουμε κάνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση μιας στρατηγικής, η οποία τον Αύγουστο του 2018 θα μας οδηγήσει στην οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος. Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να το αμφισβητήσει καθώς ο παγκόσμιος Τύπος, πολιτικοί ηγέτες και θεσμικοί αναλυτές, έχουν χαιρετίσει αυτή την έξοδο ως ένα πολύ σημαντικό βήμα».

  Ο κ. Τζανακόπουλος, μίλησε και για την νέα τριμηνιαία έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «Μία σειρά από κοινοτοπίες που δεν προσφέρουν κάτι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε. Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση ενός προγράμματος προσαρμογής το οποίο εξ ορισμού ενέχει λιτότητα. Όμως κάνουμε ένα πρώτο βήμα ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να έχουμε τη δυνατότητα από τον Αύγουστο του 2018 και μετά να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης όπως κάνουμε έως σήμερα».

  «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε, χωρίς τη διάθεση να θριαμβολογήσουμε, ως θετική εξέλιξη την έξοδο στις αγορές και από εκεί και πέρα έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας ακόμη ένα χρόνο και την τρίτη αξιολόγηση που πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μην έχουμε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Αυτά είναι στοιχειώδη και απολύτως αποδεκτά από όλες τις πλευρές».

  Στη συνέχεια, σχολίασε την εισβολή του “Ρουβίκωνα” στη Βουλή: «Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη 15η Ιουνίου η Ν.Δ. και μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, προσπαθούν να βρουν διάφορα ζητήματα πάνω στα οποία επιχειρούν να στήσουν μια αντιπολιτευτική ατζέντα που στοχεύει στη δημιουργία της εντύπωσης ότι γενικώς τα πράγματα είναι αποσταθεροποιημένα, υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια στους πολίτες. Δε νομίζω όμως ότι η Ν.Δ. μπορεί να τα καταφέρει. Η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει σχέση με αυτό και η πλειονότητα της κοινωνίας το καταλαβαίνει. Έγινε μια ακτιβιστική ενέργεια, η Αστυνομία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, και δεν υπάρχει νόημα στο να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο ζήτημα».

  Έπειτα, θέλησε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης περί εξόδου στις αγορές με επιτόκιο υψηλότερο με εκείνο χωρών όπως η Πορτογαλία: «Η ΝΔ ασκεί κριτική αλλά αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι από το 2010 έως το 2015 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατάφεραν να εκτινάξουν το χρέος στο 180% του ΑΕΠ. Δηλαδή είναι ίδια η κατάσταση του ελληνικού χρέους με το πορτογαλικό; Και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό»;

  Η αντιπολίτευση, ισχυρίζεται πως «καταφέραμε να επιστρέψουμε στο 2014 απ’ όπου ξεκινήσαμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε επ’ αυτού: «Σήμερα έχουμε ένα πρόγραμμα ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής και εάν συγκρίνει κανείς τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας του 2017 και του 2014 δεν έχουν απολύτως καμία σχέση. Το 2014 είμαστε εκτός των στόχων του προγράμματος. Δεν υπήρχε δυναμική στις επενδύσεις στη βιομηχανική παραγωγική στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτή τη στιγμή όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης. Είμαστε σε ένα σημείο τομής προς ένα νέο δυναμικό αναπτυξιακό κύκλο».

  Για το πρόγραμμα προσαρμογής: «Πρόκειται για ένα πράγματι δύσκολο πρόγραμμα με στόχους από το 2018 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν είναι το βέλτιστο αλλά ήταν το καλύτερο δυνατό με δεδομένα τα όσα μεσολάβησαν το καλοκαίρι του 2015 όπου μετά από ένα πολύ σκληρό αγώνα καταλήξαμε σε μια συμφωνία. «εν αρνηθήκαμε σε κανένα τις δυσκολίες της συμφωνίας και του προγράμματος.

  Ταυτόχρονα δίνουμε μια μάχη να κρατηθεί η κοινωνία όρθια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αμβλύνουμε συνέπειες και σε πολλές περιπτώσεις να βελτιώσουμε και τη θέση ανθρώπων οι οποίοι επί μια πενταετία βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο. Έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας».

  «Η Ν.Δ., θέλει μια απορυθμισμένη αγορά εργασίας, με την εργοδοσία πλήρως ανεξέλεγκτη διότι αυτό πιστεύει πως δημιουργεί κίνητρα για επενδύσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μία επί της αρχής τελείως διαφορετική τοποθέτηση. Υποστηρίζει ότι μία ρυθμισμένη αγορά εργασίας και οικονομικά αποτελεσματικότερη και κοινωνικά αναγκαία. Έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας είναι να έχουμε 50% θέσεις πλήρους απασχόλησης και 50% μερικής απασχόλησης όταν πριν λίγο καιρό τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 35% θέσεις πλήρους απασχόλησης και 65% μερικής.

  Η κυβέρνηση έδωσε μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το μετέτρεψε σε κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα, όταν, όλη η Ευρώπη επί σειρά συζητούσε επί σειρά ετών την ανάγκη για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

  Φθάσαμε πριν λίγους μήνες στο σημείο, η μισή Ευρώπη τουλάχιστον μιλάει για την ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι μια μεγάλη μετατόπιση. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον και η κυβέρνηση κατάφερε να νομοθετήσει τώρα, ότι οι βασικές αρχές που διέπουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν από τον Σεπτέμβριο του 2018. Θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις για την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων και εκείνων που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας και για την καταπολέμηση της ανεργίας που αποτελεί επίσης προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με την αύξηση της απασχόλησης».

  Φυσικά, η συζήτηση δεν θα μπορούσε να φτάσει στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε τους πάντες στα χθεσινά λόγια του κ. Τσίπρα, ότι η διαπραγμάτευση του 2015 ήταν μια μάχη του ελληνικού λαού και δεν είναι ορθό να την περιορίζουμε σε προσωπικές απόψεις αφηγήσεις και αντιλήψεις του καθενός: «Η αποτίμηση του 2015 πρέπει να γίνει πολιτικά, κοινωνικά, με όρους συσχετισμών και όχι με όρους προσωπικών επιδιώξεων και στρατηγικών».

  Έκανε αναφορά και στα θέματα Δικαιοσύνης: «Η κριτική σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα αποτελεί δικαίωμα υποχρέωση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και από εκεί και πέρα οι σχέσεις μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας είναι δεδομένες και καθορίζονται από το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει πραγματικό θέμα αλλά η προσπάθεια της Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει για άλλη μια φορά την αίσθηση ότι η Αριστερά ταυτίζεται με ολοκληρωτικές βλέψεις. Είναι όμως δεδομένο ότι τουλάχιστον στη Δυτική Ευρώπη η μοναδική πολιτική δύναμη η οποία έθεσε την Δημοκρατία σε κίνδυνο, ήταν οι δυνάμεις της δεξιάς».

  Τέλος, σχολίασε και την παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη στο περιφερειακό συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας, παρά την «γραμμή», της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προσέλθουν τα προσκείμενα σε αυτή αυτοδιοικητικά στελέχη: «Ο κ. Μπακογιάννης σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο θα παραστεί στο συνέδριο και πολύ καλά κάνει. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει να κάνει με κυβερνητικές επιδιώξεις, αλλά έχει στο να συζητηθεί και να σχεδιαστεί το αναπτυξιακό μέλλον κάθε Περιφέρειας. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Αυτοδιοίκηση σε αυτό τον σχεδιασμό πρέπει να παίξει ένα κεντρικό ρόλο. Η Ν.Δ. κρίνεται για τις πράξεις της από τους πολίτες αλλά και από τα ίδια τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η αντιπολίτευση «καρφώνει» τον Αλέξη Τσίπρα: Πού είδε χαρούμενα πρόσωπα;

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Μητσοτάκης για Τσίπρα: Υποτιμά προκλητικά τη νοημοσύνη των πολιτών

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Αλ. Τσίπρας στον Alpha: Υποκρισία τα περί Θάνου, «καλές πωλήσεις» στον Γ. Βαρουφάκη!

   



  ΣΧΟΛΙΑ