• Πολιτική

    Τσίπρας: Μετά τις φάμπρικες και τους αυτοκινητόδρομους ήρθε η σειρά των… τρένων

    • NewsRoom


    Έργο στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ στην Καβάλα, και σημείωσε ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή

    Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

    “Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

    “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό” είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    “Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας” είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

    “Θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία” κατέληξε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα.

    Σημειώνεται πως το μνημόνιο συνεργασίας είναι το πρώτο αποτέλεσμα των τεχνικών συναντήσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, στην πρώτη συνάντηση της μεικτής διακρατικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την προετοιμασία όλων των τεχνικών , οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας.

    Φωτό από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ

    Μπορίσοφ: Παράγοντες σταθερότητας των Βαλκανίων Ελλάδα και Βουλγαρία

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη Βαλκανική, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής, εξέφρασε από την Καβάλα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

    Ο κ. Μπορίσοφ στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης που θα συνδέει συνολικά έξι μεγάλα εμπορικά λιμάνια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου για το οποίο υπογράφηκε η συμφωνία, αποτελεί κοινό έργο υποδομής και των δυο χωρών ενισχύοντας σημαντικά της επιμέρους υποδομές τους.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο, ενώ ευχαρίστησε και προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί, όπως ανέφερε, συνέβαλε ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

    «Η υπογραφή του μνημονίου», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, «αποτελεί μια συνέχεια της ανάπτυξης των ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, μια συνέχεια της διασύνδεσης των περιοχών με τη διακίνηση των εμπορευμάτων, των ανθρώπων και της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα».

    Αναφερόμενος στο νέο υπό κατασκευή έργο επισήμανε ότι αφορά μεν τις δυο χώρες ωστόσο σημείωσε ότι «στην επικείμενη τετραμερή συνάντηση που θα γίνει στη Βάρνα θα ενσωματώσουμε και τους Ρουμάνους και τους Σέρβους ομολόγους μας επειδή το έργο αφορά και τις μεταφορές στον Δούναβη και τη στρατηγική του Δουνάβεως […] οπότε είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε και τις χώρες αυτές. Μας παρουσιάζεται έτσι και μια ευκαιρία να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας πόσο σημαντικά περιφερειακά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Αυτό είναι σημαντικό και όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία και τη στάση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα όσον αφορά την εξεύρεση χρηματοδότησης, έτσι ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι παρουσιάζοντας σήμερα ένα έγγραφο ουσιαστικά στοχεύουμε στο να γίνουν έργα υποδομής και σημαντικές εγκαταστάσεις».

    Ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε επίσης ότι έπειτα από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα οι δυο πρωθυπουργοί θα ζητήσουν τον Οκτώβριο μια συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να του παρουσιάσουν τις κοινές ιδέες και προτάσεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων.

    Η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση υπογράφηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, και την εκδήλωση παρακολουθήσαν πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δημάρχους της περιοχής, αντιπεριφερειάρχες και πολλούς εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

    Το έργο

    Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη). Το έργο αυτό δίνει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, αναπτύσσει τις εμπορευματικές μεταφορές και συμπεριλαμβάνει τα logistics center των Λιμανιών διέλευσης, αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης ροών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.

    Με την υπογραφή του μνημονίου αρχίζει η προετοιμασία για τη συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός ισχυρού Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα αναλάβει τη διαχείριση του στη συνέχεια. Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς.

    Το μνημόνιο αυτό και ο έργο που θα υλοποιηθεί απαντά σε ανάγκες δεκαετιών και από την πλευρά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και του αρμόδιου υπουργείου υπήρξε θέληση , αποφασιστικότητα και διάθεση έμπρακτης συνεργασίας. Με την υπογραφή του μπαίνουν τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας και για μια συνεχή συνεργασία σε αναπτυξιακή και εποικοδομητική κατεύθυνση.

    Χθες βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στον Βούλγαρο ομόλογό του, στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» της Καβάλας. Ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε τον κ. Μπορίσοφ λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ και αφού αντάλλαξαν θερμή χειραψία. Από ελληνικής πλευράς στο δείπνο παρακάθισαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας αλά… Ανδρέας Παπανδρέου για Ιόνια Οδό: Τα έργα αυτά ανήκουν στους πολίτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο « φιλοεπενδυτικό σόου» Τσίπρα: Η ώρα της «κορδέλας» στην Ιονία Οδό 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Αλέξης Τσίπρας στην Apivita: Οι αστεϊσμοί περί Μπαρτσελόνα και τα απρόοπτα

     



    ΣΧΟΛΙΑ