• Διεθνής πολιτική

    Τρόμος ξανά στο Λονδίνο: Βαν έπεσε πάνω σε πλήθος έξω από τζαμί (pics-video)

    • NewsRoom
    Λονδίνο


    Το Λονδίνο, δεν μπορεί να ηρεμήσει. Νέα επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα, με ένα βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς, έξω από τζαμί, με τον απολογισμό έως τώρα να είναι ένας νεκρός και 10 τραυματίες. Όλα αυτά, μόλις εννιά ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Γέφυρα του Λονδίνου.

    Λονδίνο

    Ακόμη, τα στοιχεία δεν “δείχνουν” τρομοκρατική επίθεση αλλά σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, την υπόθεση ψάχνει και η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πάντως, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μίλησε για “πιθανή τρομοκρατική ενέργεια”.

    Παράλληλα με τον αριθμό των θυμάτων, η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε στην σύλληψη ενός 48χρονου άνδρα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ήταν ο μόνος που υποπτεύεται, αφού σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρία άτομα πραγματοποίησαν την επίθεση. Κανένα από τα θύματα δεν έχει χτυπηθεί με μαχαίρι.

    Η Evening Standard, ανέφερε πως οι νεκροί είναι δύο, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το Μουσουλμανικό Συμβόυλιο της Βρετανίας, με ανάρτηση στο Twitter, ισχυρίζεται ότι ο οδηγός, έπεσε πάνω σε πιστούς που εξέρχονταν του κοινωνικού κέντρου στην περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι, στην οδό Seven Sisters.

    Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται πως το βαν, έπεσε σε πλήθος ανθρώπων που ήταν συγκεντρωμένο σε ένα σημείο όπου ένας ηλικιωμένος άνδρας είχε λιποθυμήσει σε μία στάση λεωφορείου και προσπαθούσαν να του παρέχουν βοήθεια.

    Τουλάχιστον ένα άτομο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Η περιοχή είναι γεμάτη από αστυνομικούς και ασθενοφόρα.


    Όπως είπε και η αστυνομία, η κλήση που έλαβε ήταν περίπου στις 12:20 π.μ. τοπικής ώρας, δηλαδή περίπου 2:20 π.μ. ώρα Ελλάδας, για “φασαρία” στην Seven Sisters, στο σημείο που τέμνει του πάρκου Φίνσμπερι του Λονδίνου.

    Πάντως, μόλις τελείωσε το περιστατικό, πολίτες έπιασαν τον δράστη και τον ρώτησαν γιατί πραγματοποίησε την επίθεση. Εκείνος, απάντησε: «σκοτώστε με, σκοτώστε με. Θέλω να σκοτώσω όλους τους Μουσουλμάνους».

    Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter, ότι στο αρχικό στάδιο των ερευνών για την επίθεση με το βαν στην περιοχή Φίνσμπουρι Παρκ στο Βόρειο Λονδίνο, δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι εκτός από τον 48χρονο οδηγό του μικρού φορτηγού που συνελήφθη.

    Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται.

    Ο 48χρονος οδηγός έχει οδηγηθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου και θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο της ψυχικής του υγείας.

    Δηλώσεις έκανε ο “ηγέτης” του τζαμιού, Μοχάμεντ Κόζμπαρ, στη Sun: “Οποιος το έκανε αυτό, ήθελε να έχει ανθρώπινα θύματα και είναι τρομοκρατική επίθεση. Το αποκαλώ τρομοκρατική επίθεση, όπως αποκάλεσα και εκείνη του Μάντσεστερ, στο Γουέστμινστερ και στη γέφυρα του Λονδίνου”.

    Το Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας, έβγαλε την εξής ανακοίνωση (μαζί με το τέμενος): «Έχουμε εργαστεί σκληρά τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να οικοδομήσουμε μία ειρηνική κοινότητα ανοχής, εδώ στην περιοχή του Φίνσμπουρι Παρκ. Καταδικάζουμε συνολικά την οποιαδήποτε πράξη μίσους, που προσπαθεί να διαχωρίσει την υπέροχη κοινότητά μας».

    Το γεγονός σχολίασε και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν: «Πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι».

    Ακόμη, χαρακτήρισε την επίθεση στο πάρκο Φίνσμπουρι ως μία επίθεση κατά όλων των κοινών αξιών, για ανοχή, ελευθερία και σεβασμό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λονδίνο: «Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Τερέζα Μέι για τα θύματα της πυρκαγιάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λονδίνο – Βίντεο που κόβει την ανάσα: Πυροσβέστης κινδύνευσε από φλεγόμενα κομμάτια του κτηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανία: Το Βερολίνο θα επιθυμούσε την ανάκληση της απόφασης του Λονδίνου για το Brexit



    ΣΧΟΛΙΑ