• Πολιτική

    Τριπλό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Φόροι ακόμη και άνω του 60%

    • NewsRoom
    Ακίνητα

    Ακίνητα


    «Βαρύς ο πέλεκυς» φέτος για όσους διαθέτουν ακίνητα καθώς οι φόροι που θα τους βαρύνουν αναμένεται να είναι για άλλη μια χρονιά ιδιαίτερα υψηλοί.

    Οι ιδιοκτήτες θα είναι αναγκασμένοι και πάλι να καταβάλλουν ως φόρο ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο από τα έσοδα που λαμβάνουν για την εκμίσθωση των ακινήτων, όσοι εξ αυτών τα νοικιάζουν, αλλά φόρο ούτως ή άλλως πληρώνουν ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν κανένα έσοδο από τα ακίνητα που έχουν.

    Οι παρεμβάσεις στη φορολογία συνεπάγονται αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος, ενώ στις επιβαρύνσεις περιλαμβάνεται και ο ΕΝΦΙΑ.

    Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η φοροεπιδρομή που υπόκεινται οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να ανέλθει ακόμη και σε ποσοστό άνω του 60% επί των εσόδων από τα ενοίκια.

    Αναλυτικά οι φόροι

    -Φόρος εισοδήματος

    Σύμφωνα με τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από ακίνητα, οι συντελεστές φόρου έχουν αυξηθεί από τα επίπεδα του 11%-33% στα επίπεδα του 15%-45%. Eιδικότερα  oι συντελεστές φόρου για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα είναι:

    *15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,

    *35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ,

    *45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

    -ΕΝΦΙΑ

    Στον οποίο περιλαμβάνονται ο κύριος φόρος που υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ο συμπληρωματικός που υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου. Στο μεταξύ έως τα τέλη του 2017σχεδιάζονται αλλαγές με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Είναι προφανές ότι οι μειωμένες τιμές των ακινήτων οδηγούν αυτόματα σε μικρότερο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους, άρα και σε μειωμένες εισπράξεις για το Δημόσιο, κάτι το οποίο πρέπει να αποτραπεί με διάφορες… αλχημείες. Ως εκ τούτου το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ο… νέος ΕΝΦΙΑ να συνοδεύεται από:

    *αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου

    *περιορισμό των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα

    *μείωση του πλαφόν των 200.000 ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται σήμερα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

    -Τέλος, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με την εισφορά αλληλεγγύης έως 10% ανάλογα με το συνολικό ύψος του εισοδήματος από κάθε πηγή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακίνητα – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Η επόμενη ημέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Στο σφυρί πάνω από 16 χιλιάδες ιδιόκτητα ακίνητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους με εισοδήματα από ενοίκια



    ΣΧΟΛΙΑ