• Top Stories

    Το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων στηρίζει την Ελλάδα για τη ρύπανση στον Σαρωνικό

    • NewsRoom

    Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ήταν εκείνο που προκάλεσε μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό Κόλπο. Το δεξαμενόπλοιο μήκους περίπου 80 μέτρων βυθίστηκε σε λιγότερο από 20 λεπτά υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή πετρελαίου.


    Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων (IOPC Funds) θα συστηθεί τοπικό Γραφείο Αίτησης Αποζημιώσεων στην Ελλάδα για το περιστατικό της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό Κόλπο. Αυτό έγινε με αφορμή τη διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του ναυτιλιακού συνεδρίου στην Κύπρο. Εκεί, συζήτησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Kitack Lim (Κιτάκ Λιμ) σχετικά με τη μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία της απορρύπανσης της περιοχής .

    Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε τον γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και για την σημαντική πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων (IOPC Funds) να συστήσει τοπικό Γραφείο Αίτησης Αποζημιώσεων στην Ελλάδα, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα. Επιπλέον, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τη σαφή στήριξη της ελληνικής πλευράς στο νέο πλαίσιο στρατηγικής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

    Από την πλευρά του, ο γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, αφού δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την απόκριση των ελληνικών αρχών από την πρώτη ημέρα, μετά και την προσωπική επαφή που είχε με τον κ. Κουρουμπλή, για το θέμα, το Σεπτέμβριο, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα στην υπόθεση της απορρύπανσης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να δικαιούται κανείς αποζημίωση. Επίσης, εξέφρασε τη σαφή στήριξη του ΙΜΟ στην ελληνική κυβέρνηση.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Lim χαιρέτισε τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς και την άμεση επικοινωνία της με τη διοίκηση των IOPC Funds, ενώ ενθάρρυνε, μετά το πέρας της όλης διαδικασίας, την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας και της ελληνικής εμπειρίας με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού. Στη συνέχεια, εξήρε τη διαρκή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στον ΙΜΟ και τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισαγγελική παρέμβαση για τις αφίσες του καθηγητή Συρίγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης – Σπυράκη: Οι μυστικές συναντήσεις στο Κολωνάκι και το παρασκήνιο των αλλαγών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στην Βραζιλία ο Π. Καμμένος

     



    ΣΧΟΛΙΑ