• Πολιτική

    Την Παρασκευή τελειώνει η Οδύσσεια της Κεντροαριστεράς

    Μαρέβα Μητσοτάκη για Φώφη Γεννηματά: Ήταν σύμβολο θάρρους και πίστης-Θα την θυμόμαστε για πάντα

    Φώφη Γεννηματά


    Σε μία από τις κορυφώσεις της φθάνει η Οδύσσεια της Κεντροαριστεράς με τον Νίκο Αλιβιζάτο να ανακοινώνει την Παρασκευή τους όρους για τις υποψηφιότητες και τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας.

    Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ακόμη και οκτώ καθώς και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπαινίχθηκε ότι μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εγγυήσεων για την εκλογή επικεφαλής θα αποφασίσει τί θα πράξει.

    Ως Πηνελόπη στις διαδικασίες εμφανίζεται η μοναδική γυναίκα που διεκδικεί την ηγεσία, η Φώφη Γεννηματά η οποία εκφράζει το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ και θα δώσει μία μάχη απέναντι σε άνδρες στο όνομα της διατήρησης της συνέχειας και της ενότητας του χώρου. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί ως εγγυήτρια της συνέχειας του κόμματός της και θα συνεχίσει την πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να δεσμευτεί σε τίποτα αναφορικά με μετεκλογικές συνεργασίες.

    Απέναντί της θα έχει όμως τους εκσυγχρονιστές μνηστήρες διεκδικητές του «θρόνου» της κεντροαριστεράς: Τους Γιώργο Καμίνη, Γιάννη Μανιάτη και Σταύρο Θεοδωράκη. Και οι τρεις εμφανίζονται ως εκφραστές του συνόλου της δημοκρατικής παράταξης και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και θα προτάξουν μία μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πρόγραμμά τους. Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα υπονοούν ότι ο καθένας έχει το χρίσμα του εκσυγχρονιστή και διαδόχου της κίνησης των «58» και θα «παίζουν» με το θέμα της κυβερνησιμότητας. Η γραμμή τους θα είναι πως θα πρέπει να τιμωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα υπό προϋποθέσεις θα ήταν εφικτή μία συνεργασία με την ΝΔ. Και οι τρεις θα επιδιώξουν να φαίνονται μικρότεροι από την ηλικία τους γύρω στα 60 χρησιμοποιώντας μία πιο «νεανική» ορολογία.

    Θέμα με την ηλικία φαίνεται πως δεν θα έχουν πάντως οι «Τηλέμαχοι» της ιστορίας, Νίκος Ανδρουλάκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο τελευταίος εάν θα είναι τελικώς υποψήφιος θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τον εσωκομματικό «πολέμιό» του Νίκο Ανδρουλάκη. Οι Ανδρουλάκης και Κωνσταντινόπουλος εκπρόσωποι της νεώτερης γενιάς στο ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να εκφράσουν το νέο και να υπερασπιστούν με παραπλήσια ατζέντα την συνέχιση του «εκσυγχρονισμού», ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ο εκφραστής και συνεχιστής της Ανανεωτικής Αριστεράς.

    Μέσα σ’ όλη αυτήν την Οδύσσεια εμφανίζεται στην μάχη για την ηγεσία ως Δον Κιχώτης ο Γιάννης Ραγκούσης κυνηγώντας… ανεμόμυλους είτε προς τα Δεξιά είτε προς τα Αριστερά του μεσαίου χώρου. Θα προτάξει εκσυγχρονιστική ατζέντα όμως θα εμφανίζεται και ως αρχηγός του αντιδεξιού μετώπου.

    Όλο αυτό το σκηνικό θα το παρακολουθούν όπως φαίνεται εκ των θεωρείων οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος που δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία να αναμειχθούν ενεργά στις εξελίξεις. Χωρίς να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα να υποδείξουν τον εκλεκτό τους στην πορεία της μάχης.

    Σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση στέκονται απέναντι στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά οι Ζηλωτές της Ορθοδοξίας του προοδευτισμού, δηλαδή η Ώρα Αποφάσεων με τους Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη και η Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου. Περιμένοντας ενδεχομένως να κατέβει αιφνιδιαστικά στην σκηνή ο από μηχανής Θεός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μήνυμα Μητσοτάκη πριν τη ΔΕΘ: Η σωστή διεύθυνση για επενδύσεις είναι «Πειραιώς 62»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλή: Στις 25 Σεπτεμβρίου η συζήτηση για τα τηλεφωνήματα Καμμένου σε ισοβίτη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ψηφοφορία Κεντροαριστεράς: Θέλουν 1.000 υπογραφές και εγγύηση 10.000 ευρώ από κάθε υποψήφιο



    ΣΧΟΛΙΑ