• Top Stories

    Θρασύτατος ο Ντάισελμπλουμ: «Οι νότιες χώρες ξόδεψαν τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες»

    • NewsRoom
    Γερούν Ντάισελμπλουμ

    Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής Eurogroup


    Την οργή των ευρωβουλευτών προκάλεσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρνήθηκε να απολογηθεί για την επίμαχη δήλωση που έκανε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ότι «ξόδεψαν λεφτά σε ποτά και γυναίκες» την περίοδο της κρίσης.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Γκαμπριέλ Μάτο χαρακτήρισε τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ ως «απολύτως απαράδεκτα και προσβλητικά» προς τα νότια κράτη, υποστηρίζοντας ότι ο Ολλανδός πολιτικός έχει χάσει την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

    Συγκεκριμένα, το σχόλιο του Ντάισελμπλουμ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε ως εξής: «Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Αλλά) έχετε και υποχρεώσεις. Δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητάτε βοήθεια».

    Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο λέγοντας ότι «αλληλεγγύη» σημαίνει πως όλες οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες, ενώ είπε ότι «δεν θα απολογηθεί», παρά την πίεση που του ασκήθηκε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, που θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά των χωρών του Νότου – δηλαδή της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

    Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε ο Ολλανδός πολιτικός δήλωσε: «Μην προσβάλλεστε, δεν αφορά μία χώρα, αλλά όλες τις χώρες (της Ε.Ε.). Η Ολλανδία απέτυχε επίσης για χρόνια να συμμορφωθεί με ό,τι είχε συμφωνηθεί (για το οικονομικά)».

    Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Ερνέστο Ουρτασούν απάντησε πως «είναι μια ατυχής δήλωση, ίσως είναι αστείο για σας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος που θέλει να ανανεώσει τη θέση του ως πρόεδρος του Eurogroup».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επεκτείνεται το σκάνδαλο: Deutsche Bank και άλλες 26 γερμανικές τράπεζες σε ρόλο πλυντηρίου των Ρώσων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιέζει ο Σόιμπλε την ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα. Κατηγορηματικό όχι Μητσοτάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Γκίκας Χαρδούβελης μεταξύ των δήθεν αποστολέων των 8 πακέτων-βομβών που βρέθηκαν στο Κρυονέρι



    ΣΧΟΛΙΑ