• Top Stories

    Στη γραμμή Σόιμπλε το ΔΝΤ: Πιθανή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρήματα

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε δηλώσεις του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το ΔΝΤ επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, ξεκαθάρισε πως είναι «πιθανή» αλλά όχι «προτιμητέα» επιλογή η «συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με μία έγκριση επί της αρχής από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του, που θα περιλαμβάνει εκταμίευση χρημάτων και θα μεταθέτει στο μέλλον τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

    Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον ο κ. Rice ανέφερε ότι η πρώτη και καλύτερη επιλογή είναι αυτό που έχει τονισθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, δηλαδή η πλήρης έγκριση της συμμετοχής του Ταμείου με εκταμίευση κεφαλαίων, η οποία όμως προϋποθέτει μία συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, κάτι που επιτεύχθηκε πριν λίγο καιρό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, σε συνδυασμό με μία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, ένα ζήτημα όπου υπάρχουν ακόμη διαφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    «Υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, έχει σημειωθεί πρόοδος, οι διαφορές αμβλύνονται, όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε» δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα του Ταμείου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

    «Αν το πετύχουμε αυτό τότε θα ζητήσουμε πλήρη έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

    Ως προς την έγκριση συμμετοχής επί της αρχής, ο κ. Rice είπε πως θα επιλεχθεί στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μία συμφωνία για το χρέος πριν τα μέσα Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί εκταμίευση χρημάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να αποπληρώσει τις μεγάλες λήξεις χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρασκήνιο από Μαξίμου: Το άδειασμα από ΕΕ – ΔΝΤ και οι δηλώσεις Τζανακόπουλου που προκαλούν ερωτηματικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάγος από ΔΝΤ: Μη επαρκή έκρινε το Ταμείο τη 15ετη επιμήκυνση του χρέους – Παραμένουν τα Capital Controls

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Λαγκάρντ προσφέρει στους Ευρωπαίους συμβιβασμό για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ