• Πολιτική

    Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Καψή

    • NewsRoom


    Σήμερα θα πουν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Καψή συγγενείς και φίλοι του, στις 11 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο.

    Η κηδεία του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφου και πολιτικού θα γίνει δημοσία δαπάνη έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

    Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα υπέρ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

    https://youtu.be/k3YY6ObcKEM

    https://youtu.be/dryHrtRIfmY

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά

    Γιώργος Βαρδινογιάννης

    Κώστας Λαλιώτης

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ

    Ο Αντώνης Λιβάνης

    Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς

    Ο Φώτης Κουβέλης

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας

    Ο Χρήστος Πρωτόπαππας

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης

    Ποιος ήταν ο Γιάννης Καψής

    Γεννημένος στην Αθήνα το 1929, ο Γιάννης Καψής σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών.

    Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών.
    Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989. Στη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διαχειρίσθηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας , της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.

    Έχει τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απεβίωσε ο πολιτικός και δημοσιογράφος Γιάννης Καψή
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινωνικό μέρισμα: Πού θα υποβάλετε την αίτηση και πόσα χρήματα θα λάβετε
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος εποχής για το χάρτινο εισιτήριο – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ηλεκτρονικό



    ΣΧΟΛΙΑ